Фестивал крајишке игре и пјесме у Чикагу

Фестивалом игара и пјесама Срба са простора Крајина обележено је овогодишње Крајишко прело у Чикагу, које је одржано по 22. пут у суботу 9. марта 2024. године у великој сали Манастира Нова Грачаница код Чикага. Народне игре и пјесме Срба са подручја Баније, Лике, Кордуна и Босанске Крајије у једночасовном програму изводили су Школа спрског фолклора Слога из Канаде и Фолклорни ансамбл Око соколово из Чикага. Већина приказаног те вечери публика је имала прилику да први пут види и чује у Чикагу. Говорило се и о тамбурици-самици која је овим игарама била музичка подлога.

Свирање на овом инструмету од недавно је уврштена у регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије и на тај начин ужива посебну заштиту. Посетиоци ове најпосећеније српске маниифестације у Чикагу нису били ускраћени ни за игаре из Србије, за шта су се побринули фоклораши „Опленца“, фолкорне групе која дјелују у оквиру срског храма Св. Јована Крститеља у чикашком предграђу Белвуду. Све то је пратила је и изложба рукотворина, аутентичних музичких инструмената, старих алата и предмета који су дјелом донети у колони током егзодуса 1995. године. Првенствено заслугом Љубе Бјелановић и сестара Мирјане и Радмиле Половине.

У поздравном делу говорили су генерални конзули Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић који је истакао да је Србија отворена за све Србе који желе да постану њени држављани и генарална кунзулица Републике БиХ Татјана Телић која је са поносом навела своје српско поријекло из Далмације. Пригодне бесједе одржали су свештеник Саво Босанац и игуман Манастира Нова Грачаница Сергеј Пушкар. Потпредседница Школе Српског фоклора Ђурђа Даић је изразила наду да ће два града у којима живе најбројније заједнице крајишких Срба у Америци и Канади, Чикаго и Хамилотн наставити да сарађују у очувању српских крајишких народих обичаја.

У свом обраћању председник Удружења крајишких Срба Прело Љубинко Шпегар је навео да је ово Удружење непрофитна организација чији је основни задатак да се и у Америци сачувају обичаји, традиција, игре и пјесме Срба из Крајина. Крајишко прело и још неколико добро посјећних манифестација, које ова организација припрема током године у Чикагу, најбоље говори да већ две деценије то успјешно ради. Ово удружење није занемарио ни свој хуманитарни каретер. Тако помажу ратним инвалидима, њиховим породицама, као и вишечланим сиромашним избјегличким и повреатничким породицама. Предњаче у помоћи у обнови оштећених и срушених српских храмова на подручју Крајине и Федерације БиХ, а значајна средства улажу у издавачку дјелатност на тај начин што суфинасирају монографија и штампање књига која се односи на културу, традицију, литературу и личности из Крајина.

Водитељ програма Душко Чучковић, који је и потпредседник те организације, посебмо се захвалио Српској православној цркви у Америци која већ више од две деценије уступа своје сале, храмове и имања за активности које организује Крајишници у Чикагу.

У току вечери гости су се могли уознати и са знаменитим личностима, Србима рођеннима на Банији аутора Бранка Крњаића. На тај начин настављена је традициоја да се поред обичаја, од заборава отргну и знаменити претци. Ранијих година у Чикагу су били представљени знаменити Срби рођени у Далмацији и на Кордуну аутора Милорада Кураице и Светозара Данчуа.

С. Данчуо

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар