Линта: Циљ графита „Četnik, seli se“ са словом „U“ у селу Чиста Мала је ширење мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да графит исписан великим словима „Četnik, seli se“ заједно са словом „U“ на породичном имању Србина Богољуба Поповића у селу Чиста Мала јесте један од десетина хиљада графита исте или сличне садржине у Хрватској чији је циљ ширење мржње и нетрпељивости према Србима. Село Чиста Мала се налази у Равним Котарима, на 50-так километара од Книна.

У селу је прије рата живјело преко 600 Срба а сада их има једва 80-так и то махом старијих људи. Породица Поповић и многе друге српске повратничке породице у Крајини доживјеле су у претходне 23 године од завршетка рата многе непријатности и шиканирања само зато што су одлучили да се врате у свој родни крај. Власти у Хрватској не чине ништа да се бројни усташки, нацистички и србомрзачки графити и поруке обришу и починиоци најстроже казне. Трагична је чињеница да Државно тужилаштво Хрватске сматра да ширење мржње и нетрпељивости није кривично дјело чиме се шаље јасна порука преосталим Србима да се иселе.

Линта поново апелује на Представништво Европске уније у Хрватској и амбасадоре земаља чланица у Загребу да траже да предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић јавно осуде овај и многе друге примјере ширења мржње, нетрпељивости и позивања на насиље према Србима у Хрватској. Такође, крајње је вријеме да Европска унија пошаље поруку властима у Хрватској да надлежне државне инситуције коначно почну да проналазе и кажњавају наредбодавце и починиоце овог и многих других вандалских чиновима чији је циљ протјеривање преосталих Срба и отимање њихове имовине.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар