Линта одржао састанак са предсједником општине Пожега с циљем да се значајно смањи цијена откупа избјегличких станова

На иницијативу преко 200 прогнаних лица, смјештених у 68 станова насеља Алексића баре у мјесту Пожега дана 25. децембра 2018. године одржан је састанак у Скупштини општине. Састанку су присуствовали предсједницк општине Милан Божић, народни посланик Миодраг Линта и три представника станара Миленка Илић, Ђуро Терзић и Момир Вуковић. Teма састанка су били проблеми прогнаних лица у насељу а посебно предложена висока цијена откупа станова у којима живе дуги низ година. Став народног посланика Миодрага Линте јесте за избјегличке породице у Србији треба да станове, изграђене средствима међународних организација, добију у власништво бесплатно или да откупна цијена буде симболична.

Насеље је, прије 20 година, изградила Швајцарска хуманитарна организација СДР заједно са станарима. Швајцарци су о свом трошку сазидали све зграде, односно три ламеле, а општина је требало да уради прилазне путеве, прикључке за струју, уређење земљишта. Нажалост, урадила је само дјеломично. Лекари без граница су донирали каблове за струју за другу фазу градње па су станари сами копали до зграда. Истовремено, станари су сами платили око 100 камиона земље да се среди околина зграда. У једној од три ламеле станари су чак сами морали да плаћају уградњу материјала за занатске радове.

Важно је нагласити да је насеље изграђено на мочварном подручју Алексића баре, те да станари имају проблема не само са површинским, већ и подземним водама, а са сваком јачом кишом у приземљу прете поплаве. Станари су се уселили у станове у којима су уграђени столарија и керамика најлошије квалитете а преко бетона је стављена подна облога линолеум, али се нису бунили, јер су сматрали да боље је било шта, него живот на улици. Станари су огорчени да је претила опасност да ће, послије толико година улагања у крпљење тих станова, плаћати као да се усељавају у неко делукс насеље. Избјегличке породице боли овакав маћехински однос Комесаријата за избјеглице и других надлежних институција јер испада као да су они криви што је дошло до рата и што су протјерани из својих станова и кућа.

Предсједник општине Пожега Милан Божић показао је разумијевање и прихватио молбу народног посланика Миодрага Линте да се значајно смањи цијена откупа станова која би била прихватљива за избјегличке породице. Предсједник Божић је обећао присутнима представницима станара и Линти на састанку да ће Скупштина општине Пожега до краја фебруара 2019. године донијети одлуку о значајно мањој цијени откупа станова. На састанку је такође разговарано и о другим проблемима насеља и њиховом рјешавању у наредном периоду. Након завршеног састанка Линта је посјетио насеље Алексић бара и присутним станарима пренио обећање предсједника Милана Божића. Станари очекују да ће обећање од стране предсједника општине Божића бити испуњено. Линта је са својим земљацима разговарао и о бројним другим проблемима. На крају састанка присутнима је подијељен последњи број мјесечног листа Српско Коло.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар