На иницијативу Линте у Инђији одржан састанак с циљем да избјегличке породице стекну право откупа станова

На иницијативу предсједника Савеза Срба из региона и народног посланика Миодрага Линте у Скупштини општине Инђија одржан је 26. децембра састанак с циљем да 68 избјегличких породица који станују и згради, улица Краља Петра Првог, коначно стекну право откупа станова у којима живе већ 20 година. Састанку су, поред Линте, присуствовали помоћник предсједника општине Инђија Милан Радуљица, представнице Комесаријата за избјеглице из Београда Оливера Николић и Данијела Недић, јавни правобранилац општине Инђија Вера Кантар, начелник Одјељења за урбанизам, комунално-стамбене послове и заштиту животне средине у општини Инђија Тијана Дошен, Светлана Николић из катастра у Инђији, општински повјереник Далибор Балетић и представници избјегличких породица Ратомир Иваниш, Милорад Иванишевић, Марко Аврамовић и Миланко Латиновић.

Линта је тражио од присутних представника Комесаријата за избјеглице и општине Инђија да се коначно ријеши 20-годишња агонија 68 избјегличких породица и да им се омогући да постану власници станова и да знају да су своји на своме. У згради, поред 68 избјегличких породица, има још 19 станова у којима не живе избјеглице и још 50 локала. Надлежни у општини Инђија су рекли да је потребно да се прво озакони зграда па онда да се озакони сваки стан појединачно. Један од предуслова озакоњења зграде јесте да се избрише право коришћења односно закупа на земљишту фирми Интекс, која је била носилац инвестиције и која фактички више не постоји. Фирма Интекс је 2008. године аутоматскки отишла у стечај и брисана из катастра да би 2012. Ггдине Уставни суд брисао одредбе о аутоматском стечају и ствари вратио на почетак.На састанку је преложено више мјера за рјешавање проблема: да се затражи од Државног правобраниоца да поднесе захтјев за брисање Интекса из катастра; да се упути захтвев Привредном суду да оконча стечај над Интексом и да се упути захтјев Агенцији за привредне регистре да фирму Интекс брише из регистра привредних субјеката. Након тога биће потребно да се распише јавна набавка и изабере фирма коај ће да уради Пројекат озакоњења и извођења чиме би се зграда озаконила на Републику Србију. Такође, сваки стан би био исто озакоњен а затим уписан у катастар као својина Републике Србије. Последњи корак би био да Комесаријат за избјеглице склопи уговоре са 68 избјегличких породица о купопродаји станова по повољној цијени.

На крају састанка Линта је предложио присутнима да се средином јануара одржи нови састанак у истом саставу с циљем се коначно ријеши проблем 68 избјегличких породица у Инђији. Приједлог је прихваћен од свих учесника састанка. Подсјећамо да је Линта 3. новембра разговарао у Инђији са представницима станара и обећао да ће учинити све што је у његово моћи да се ријеши наведени проблем. На том састанку је било присутно седам станара: Ратомир Иваниш, Миланко Станишић, Благоје Божић, Зоран Марић, Љубан Клипа, Миланко Латиновић и Никола Матић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар