Линта: Голман Хрватске Данијел Субашић погазио своје српске коријене и јавно изјавио да је Хрват католик

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта изражава жаљење што је голман фудбалске репрезентације Хрватске Данијел Субашић донио одлуку да се одрекне српства и своје православне вјере из разлога да би избјегао пријетње, увреде, физичке нападе и говор мржње којима су изложени преостали Срби у Хрватској. Нажалост, Данијел Субашић је погазио своје коријене и поријекло када је јавно изјавио да је Хрват католик. Он није смогао снаге да као јавна личност поручи хрватској јавности да се неће одрећи свог српства и да ће бранити за Хрватску ако га прихвате као Србина.

Трагична је чињеница да је Данијел Субашић само један од више десетина хиљада Срба у Хрватској који су се од 1991. године до данас одрекли своје нације и вјере да не би пролазили кроз тортуру, доживљавали непријатности на послу и комшилуку, да њихова дјеца не би имала проблема у школи и међу својим вршњацима, да би могли да се запосле и воде нормалан живот. Једна од темеља непријатељског односа према Србима у Хрватској јесте лажна и апсурдна теза да су Срби у протеклом грађанском рату били агресори и злочинци а Хрвати жртве и ослободиоци.

Линта истиче да је отац Данијела Субашића Србин Јово из села Заград, код Бенковца, које је до рата било већински српско село. Жалосно је ако је тачна изјава Данијела Субашића да се и његов отац Јово одрекао српства и донио одлуку да се изјашњава као Хрват православне вјероисповјести.

Линта наводи да је упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован још 2006. године упутио писмо Синоду Српске православне цркве у коме је тврдио да је у Хрватској до тада покрштено више од 30.000 Срба и да тај процес и даље траје. Такође, он наводи да је предсједник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић јавно рекао још 2003. године да је од 1991. до 2003. године само у Загребу око 20.000 дјеце православне вјероисповјести преведено у католичанство.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар