Линта осудио антисрпске текстове хрватских портала због доласка КУД-а Крајина у село Медак у Лици

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује србомрзачки текст под насловом „Припрема ли се четниковање у Метку“ који је објавио портал Слободна Лика. У тексту се безочно напада КУД „Крајина“ из Београда јер тобоже годинама по Србији и свијету пропагира Крајину и Четништво. Повод за овај безочан напад је чињеница да КУД Крајина организује прославу Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдана 7. јула у српском селу Медак у Лици. Примјер говора мржње према Србима представља чињеница да порталу Слободна Лика и његовим читаоцима смета што ће КУД Крајина, поводом прославе Ивањдана, додјељивати учесницима културно-умјетничког програма и такмичарима у сеоским спортским играма дипломе са логом КУД-а. Крајина. Порталу Слободна Лика посебно смета јер ће се прослава Ивањдана одржати у селу Медак које је поред Госпића и страдалих хрватских села. Такође, примјер говора мржње према Србима представља реченица у тексту да ће се Госпићем тих дана орити четничке пјесме.

Линта истиче да још два хрватса портала воде антисрпску хајку с циљем да се забрани КУД-у Крајина да организује прославу Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдана 7. јула у српском селу Медак. Портал Ликаплус у хушкачком тексту „Лика угошћује КУД Крајина?“ истиче да КУД Крајина слави и његује спомен на пропалу злочиначку Крајину која је протјерала Хрвате 1991. године. Портал Ликаплус објављује писмо читаоца под насловом „Градоначелниче, забраните ову лакрдију!!!“ у коме се позива Градоначелник Госпића Карло Старчевић да забрани традиционалну прославу Ивањдана у српском селу Медак. Макс портал у такође, ратно-хушкачком тексту „Припрема се великосрпска фешта крај Госпића. Најављена група која велича тзв. САО Крајину“ даје пуни допринос ширењу говора мржње према Србима и КУД-у Крајина.

Линта наводи да је КУД Крајина основано 1996. године у Београду у циљу очувања културе и наше културне баштине, очувања српског духа и презентације српских обичаја прекодринских Срба. Проусташким снагама у Хрватској смета све што је српско тј. његовање српске културе и традиције, афирмисање Kрајине и крајишког идентитета српског народа, обиљежавање страдања Срба у Другом свјетском рату и у грађанском рату 1991.-1995. године. Линта позива хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић, хрватског премијера Андреја Пленковића, жупана Личко-сењског Дарка Милиновића и Градоначелника Госпића Карла Старчевића да јавно осуде говор мржње које наведена три портала шире према КУД-у Крајина и преосталим Србима у Хрватској.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар