Линта: Хапшење Чеде Смиљанића има за циљ стварање додатног страха код Срба у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да хапшење крајишког Србина Чеде Смиљанића (67) има за циљ стварање додатног страха и узнемирености код Срба у Хрватској и оправдање лажног мита о српској агресији. Хрватска полиција је 21. маја на граничном прелазу Бачка Паланка – Илок ухапсила Чеду Смиљанића јер је тобоже септембра 1991. године починио ратни злочин против  цивилног становништва на подручју Вуковара.

Чланови породице и пријатељи су рекли да је Чедо Смиљанић годинама два-три пута мјесечно одлазио у Вуковар и никада до сада није имао проблема. Смиљанић је био припадник ТО Вуковар али није починио никакав ратни злочин већ се часно и поштено борио за одбрану свог народа. То најбоље потврђује чињеница да је велики број пута отишао у Вуковар. Човјек који је чинио злодјела сигурно не би одлазио у Хрватску.

Линта позива министра спољних послова Ивицу Дачића да упути најоштрији протест хрватском министру спољних и европских послова Гордану Грлићу-Радману због хапшења Чеде Смиљанића. Потпуно је јасно да се крајишки Срби хапсе на основу лажних доказа и свједока и да хрватско правосуђе није непристрасно и професионално већ је у функцији хрватске државне политике.

Србија апелује на  Владу да у што краћем временском року обезбиједи новчана средства с циљем да се пружи правна и финансијска помоћ Чеди Смиљанићу и свим другим српским борцима које плански  прогоне етнички мотивисана правосуђа у Хрватској и БиХ.

Према подацима Удружења „Веритас“ Смиљанић је четврти Србин које је ове године ухапшен по хрватским потјерницама због наводно почињених ратних злочина. У јануару је у САД ухапшен Југослав Видић који је осуђен у Хрватској на 20 година затвора; у Ирској је ухапшен Војислав Бурзаковић који је изручен Хрватској, а у априлу је у Великој Британији ухапшен Миленко Марић који је исто изручен Хрватској. Досад је ухапшено 187 Срба.

У Беоргаду, 28. мaj 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар