АКТУЕЛНО:

Линта: Министар Благојевић потврдио да су обезбеђена средства за изградњу 133 стана на Новом Београду

Поштоване породице,

Од 10. маја, када сам се путем дописа обратио вама, наставио сам борбу да се коначно ријеши стамбено питање 383 прогнаничке породице на Новом Београду и у насељу Овча. У претходниом периоду имао сам још неколико разговора са надлежним институцијама. Данас сам поново лично разговарао са министром за јавна улагања Марком Благојевићем који ми је рекао да је потписан Меморандум између Министарства за јавна улагања, Комесаријата за избјеглице и миграције и Града Београда везано за изградњу 133 стана на Новом Београду.

Министар Благојевић ми је још једном потврдио да ће средства за изградњу 133 прогнаничка стана на Новом Београду, у висини око седам милиона евра, бити обезбеђена из зајма Банке за развој Савјета Европе са сједиштем у Паризу. Према процедури Скупштина Србије треба да донесе закон о потврђивању споразума о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Републике Србије у висини 200 милиона евра за финансирање јавног здравственог сектора. Према министру Благојевићу Банка за развој је већ незванично одобрила да један од низа потпројеката буде изградња 133 прогнаничка стана на Новом Београду. Чиним све што буде у мојој моћи да Скупштина Србије у што краћем временском року коначно усвоји наведени закон.

Такође, министар Благојевић ми је још једном потврдио да након што Скупштина донесе закон о потврђивању споразума о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Републике Србије Министарство за јавна улагања треба да припреми документацију за јавну набавку за изградњу 133 стана и да пошаље Банци за развој за одобрење. Када Банка за развој званично одобри наведени потпројекат Министарство за јавна улагања ће расписати јавну набавку за избор извођача тј. фирме која ће бити изабрана да изгради 133 прогнаничка стана на Новом Београду.

Надлежни у Граду Београду су ми рекли да ће наредних дана бити коначно објављена финална листа 383 прогнаничке породице јер је, тек након пет година од објаве јавног позива, пронађено рјешење за 133 прогнаничке породице на Новом Београду.
Надлежни у ЈУП-у су ми рекли да ће ЈУП купити 72 стана од средстава Европске уније. Ускоро ће бити потписани уговори са власницима станова. Највећи број станова купљен је на подручју Младеновца, Сурчина и насеља Борча.

Посебно ћу, као народни посланик, и даље тражити да Скупштина Србије хитно усвоји поменути закон о потврђивању споразума о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Републике Србије у висини 200 милиона евра. Понављам да ће од наведених средстава бити опредјељено седам милиона за изградњу 133 стана на Новом Београду.

С поштовањем,

У Београду, 29. мај 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик

Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар