Линта: Хапшење петоро Срба у Вуковару наставак производње страха и малтретирања Срба да би се исељавали

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да хапшење петоро Срба у Вуковару због сумњи за ратни злочин представља наставак производње страха и малтретирања Срба с циљeм да се што више исељавају из Хрватске. Јасно је да су хапшења петоро Срба посљедица притиска и кампање Градоначелника Вуковара Ивана Пенаве и разних ветеранских удружења и странака деснице на актуелну власт.

Апсолутна је неистина да хрватска полиција свој посао ради професионално како је рекао хрватски премијер Пленковић након хапшења вуковарских Срба. На дјелу је дуги низ година политичка злоупотреба хрватске полиције која за ратне злочине хапси само Србе и то најчешће без икаквих доказа. С друге стране, у Хрватској се славе и слободно шетају лица која су наредила или организовала или починила ратне злочине против Срба.

Линта још једном позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истраге против припадника хрватских војних, паравојних и полицијских формација који су одговорни за бруталне зчочине против српских цивила у Вуковару прије и током оружаних сукоба. У случају да нису доступни да дају изјаве Тужилаштво за ратне злочине треба да против наведнеих лица распише потјернице.

Према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица „Против заборава“ које дјелује у Хрватској током љета и јесени 1991. године у Вуковару је убијено или нестало преко 120 Срба. За злочине над Србима у Вуковару 1991. године нико није оптужен а камоли осуђен.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар