Линта: Хрватски дом у Глини преименовати у Спомен-музеј српских жртава геноцида Баније и Кордуна

Предсједник Савеза Срба из региона позива Владу Србије да покрене званичну иницијативу према Влади Хрватске да се Хрватски дом у Глини преименује у Спомен-музеј српских жртава геноцида Баније и Кордуна. Случајном пролазнику, када би угледао Хрватски дом, не би му ништа говорило да се ту десио, прије 82 године, један од најстрашнијих злочина усташког режима за вријеме Другог свјетског рата. У Хрватском дому се, између осталог, одржавају промоције књига ревизиониста који негирају злочин геноцида и умањују овај трагичај догађај. На тај начин се најдубље вријеђају и понижавају српске жртве, њихови потомци и читав народ.

Трагична је чињеница да у хрватском народу не постоји воља да се одустане од срамне одлуке да се Хрватски дом налази на темељима порушене српске православне цркве и на мјесту страшног злочина над Србима. У питању је један у низу доказа да се хрватски народ није суочио са својом геноцидном прошлошћу и да не жели да се одрекне усташтва. Поред тога, градске власти су 2014. године забраниле да се на том мјесту организује комеморација српским жртвама.

На простору бивше Југославије Глина је јединствен случај негирања злочина и истребљења једног народа. Не постоје нигдје двије антицивилизацијске одлуке какве су донијеле власти у Глини. Једна о преименовању Спомен дома у Хрватски дом а друга о забрани комеморације на мјесту гдје су се десила два геноцидна чина.

Линта подсјећа да је у Српској православној цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини десила су се два масовна покоља Срба у ноћи између 29 и 30. јула и 4. и 5. августа 1941. године. Поклано је више од 1.500 Срба углавном из бившег котара Вргинмост. Недуго након  монструозних злочина црква је опљачкана и срушена.

По завршетку Другог свјетског рата комунистичка власт, због политике лажног братства и јединства, није дала дозволу за изградњу порушене Српске православне цркве на истом мјесту гдје су поклани Срби већ су парцелу одузели цркви без надокнаде.  На мјесту порушеног храма изграђен је Спомен дом 1969. године који је био, прије свега, културно-забавна институција.

Тек 1985. године Скупштина општине Глина донијела је одлуку да се дио Спомен дома претвори у Спомен музеј.  До 1995. године изграђено је спомен обиљежје и постављене су брознане плоче са именима страдалих Срба. Након злочиначке акције „Олуја“ Спомен дом је преименован у Хрватски дом, спомен обиљежје је демолирано, а бронзане плоче са именима српских жртава су уклоњене.

 

У Београду,  29.  јул 2023. године

                                                                                                                    Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар