АКТУЕЛНО:

Линта: Хапшење Србина Љубомира Стевановића представља планско застрашивање преосталих Срба у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да хапшење крајишког Србина Љубомира Стевановића (47) из Вуковара представља континуитет планског застрашивања преосталих Срба у источној Славонији и шире у читавој Хрватској. Стратешки циљ је да се прогнаним Србима пошаље злокобна порука да се не враћају нити чак посјећују своја имања а малобројним Србима који живе на својим огњиштима да се присиле на одлазак.  Јасно је да Хрватска не одустаје од политике цементирања етничког чићшења крајишких Срба

МУП Хрватске сумњичи Љубомира Стевановића да је с другим починиоцима током рата тј. априла 1992. године као 15-годишњак учествовао у Вуковару у физичком злостављању и силовању једне дјевојке од 19 година. Љубомир Стевановић је рођен 1976. године у Вуковару гдје је живио и радио до прије неколико година када је из економских разлога отишао у Шведску. Он је у суботу 29. јула са породицом допутовао авионом из Осла у Београд. Из Београда је кренуо за Вуковар али га је на граничном прелазу Товарник ухапсила хрватска полиција. Очигледно је да је у питању монтирани процес јер да је Стевановић то учинио сигурно не би остао да живи у Вуковару дуги низ година послије интеграције источне Славоније у уставни оквир Хрватске 1998. године.

Линта позива Владу да обезбеди новчана средства с циљем да се пружи правна и финансијска помоћ Љубомиру Стевановићу и свим другим српским борцима које смишљено  прогоне етнички мотивисана правосуђа у Хрватској и БиХ.

Према подацима удружења „Веритас“ Стевановић је седми Србин које је ове године ухапшен по хрватским потјерницама због наводно почињених ратних злочина. Досад је ухапшено 187 Срба. Према подацима Државног тужилаштва Хрватске у претходних 30 година покренут је кривични поступак против 4.000 лица, од којих је осуђено 707, пресуду чека 499 а истрага се води против 139 лица. У огромној већини у питању су Срби.

У Београду, 01. август 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар