Шушњар показатељ монструозне геноцидне политике НДХ

У Меморијалном спомен-комплексу „Шушњар“ код Санског Моста обиљежене су 82 године од масовног злочина у којем су усташе, од Огњене Марије до Илиндана, 1941. побиле 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Служен је парастос, којем је претходила литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту.

Обиљежавању овог датума, који је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уврстио у календар историјских догађаја од републичког значаја, присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници Парламентарне скупштине БиХ, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Републичког центра заистраживање рата, ратних злочинаи тражење несталих лица.

Обиљежавању су присуствовали и представници бројних организација проистеклих из Народноослободилачког и Одбрамбено-отаџбинског рата, те локалних заједница и бројни грађани.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске рекао је да је стратиште Шушњар показатељ монструозне геноцидне политике НДХ која никад није названа правим именом.

Егић је рекао да је то био геноцид, спровођен систематски и плански над српским народом.

Он је подсјетио да је почетком Другог свјетског рата ово подручје тадашње Босанске Крајине било претежно насељено српским становништвом и да се то никако није уклапало у политику НДХ и државни план који је спроводила – једну трећину Срба покатоличити, једну побити и једну протјерати.

– Овдје је дио тог плана спроведен. Као по правилу, своје злочине су извршавали на велике српске православне празнике. Овдје је у три дана убијено 5.500 мученика српске националности из Санског Моста – додао је Егић.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Душко Дошеновић рекао је да се локална власт из Санског Моста ограђују од обавезе да одржава спомен-комплекс и да је и ове године општина Оштра Лука покосила и уредила ово мјесто страдања.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар