АКТУЕЛНО:

Линта: Геноцид у Гаравицама код Бихаћа у љето 1941. дио пројекта планског уништења Срба у НДХ.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да je геноцид у Гаравицама код Бихаћа у љето 1941. године био дио пројекта планског уништења српског народа у НДХ.  Усташки режим је у Гаравицама током јула и августа 1941. године починио геноцид над више од 14.000 невиних српских цивила са подручја бихаћког среза и околних мјеста Лике и Кордуна. У Гаравицама је страдао и мањи број других нација укључујући Роме и Јевреје.

Линта истиче да је ово велико стратиште српског народа  било деценијама скривано у комунистичкој Југославији због политике лажног братства и јединства. То потврђује трагична чињеница да је први парастос српским жртвама геноцида у Гаравицама служен тек крајем 1991. године, односно први пут послије 50 година.

За вријеме комунистичког режима говорило се да су Гаравице једно од стратишта жртава фашистичког терора што је био начин да се замагли и потисне ко су жртве а ко крвници. Циљ је био да се сакрије неспорна истина да је над српским народом у Гаравицама и на многим другим мјестима широм НДХ почињен геноцид и да су тај геноцид починили Хрвати и Муслимани.

У Београду  02. август 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар