Линта: Коначно ријешити стамбено питање свих протјераних Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта захтјева да се коначно ријеши стамбено питање свих протјераних Срба од који су многи подстанари или живе у неусловном простору више од 25-29 година. Нажалост, у Србији се недопустиво споро спроводи Регионални стамбени програм који је почео 2012. године.  Према анкети Комесаријата за избjеглице и миграције из 2009. године евидентирано је око 17.000 избјегличких породица са подручја Хрватске и Босне и Херцеговине са неријешеним стамбеним питањем. Анкета није обухватила све избјеглице. Званично обећање Комесаријата је било да ће у року од 5 година, тј. од 2012. до 2017. године, бити ријешено стамбено питање свих 17.000 избјегличких породица. У међувремену рок за реализацију Регионалног стамбеног програма неоправдано је продужен до краја 2021. године.  Посебно забрињава чињеница да је Комесаријат недавно изашао са саопштењем у коме је навео да ће до краја 2021. године бити ријешено стамбено питање свега нешто више од 7.000 избјегличких породица. То значи да ће око 10.000 избјегличких породица остати стамбено неријешено што је апсолутно неприхватљиво и неправедно према протјераним Србима као највећим жртвама рата.

Линта тражи да се свим избјегичким породицама омогући рјешавање стамбеног питања и право откупа према одредбама закона о избјеглицама. У Србији има значајан број протјераних Срба из Хравтске и БиХ који се нису пријавили на попису избјеглица 1996. године и немају или нису имали избјеглички статус. Тим лицима Комесаријат за избјеглице и миграције није дозволио да конкуришу за рјешавање стамбеног питања што је велика неправда иако су протјерани из својих станова и кућа као и остали Срби са подручај Хрватске и Федерације БиХ. Поред тога, 530  избјегличких и других породица, корисника тзв. СИРП програма, који живе у 7 локалних самоуправа, а чији су станови изграђени средствима Владе Италије, немају право већ 12 година да откупе своје станове. Такође, око 80 избјегличких породица које станују у зградама ДИПОС-а у Београду немају право откупа. У питању се дискриминација према наведеним избјегличким породицама.

У Београду  25. септембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Коментари
  • Велики човјече, велики Линта, хвала што бринеш за свој народ. Нико нас не спомиње, имамо по 35 година радног стажа, уплаћивање доприноса за стамбену изградњу коју су секи итекако добро знали искористити. Ти си први који си се сјетио нас обичних људи људи који се не лактају. Надо наша драги Линта. Поштовање велико.

    петак, 25. септембар 2020.

Напишите коментар