Линта разговарао са избјеглицама и самохраним мајкама у Лаћарку код Сремске Митровице

Предсједник Савеза Срба и народни посланик Миодраг Линта одазвао се позиву групе Крајишника из Лаћарка, те су том приликом Крајишници и самохране мајке изнијели низ текућих проблема са којима се свакодневно суочавају у нади да ће им Линта помоћи. Линта је истакао да је ниједна избјегличка породица не смије остати стамбено неријешена након завршетка Регионалног стамбеног програма јер се ради о највећим жртвама рата.

По ријечима Крајишника у Лаћарку многа избјегла лица и самохране мајске нису ријешили своје стамбено питање и друге проблеме.

Оно што су посебно истакли је проблем са завршетком изградње кућа или санацијом јер се грађевински материјал чека  до 6 мјесеци, а некад и доста дуже. Многи пензионери једва састављају крај са крајем и колико се обрадују грађевинском материјалу, са друге стране страхују како ће испунити рокове да тај материјал искористе, када немају средстава за мајсторе.

 

Јавили су се и многи који чекају на исплату помоћи за куповину сеоских домаћинстава, неки су дали капару за кућу, чак и позајмили новац и чекају по 6 мјесеци до годину дана на исплату. Одаберу кућу, средства су им додијељена, али не могу да дочекају исплату и продавци куће продају неком другом ажурнијем купцу.

Изнесени су и проблеми самохраних мајки, те су навели како имају идеју да се изгради зграда за избјегла лица и самохране мајке. Линта је нагласио да би до реализације изградње стамбене једнице за избјегла лица и самохране мајке дошло, прво мора локална самоуправа да обезбиједи плац и потребну инфраструктуру.

Проблем постоји и око уписивања бројних Крајишника у Књигу држављана, па не могу да изваде лична документа. Нажалост, проблеми са запослењем су такође евидентни, на шта се највише пожалила популација са преко 50 година.

Линта је навео како ће се заложити да договори пријем представника Крајишника код градоначелнице Сремске Митровице Светлане Миловановић и тражити да састанку присуствује министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав.Недимовић које је из Сремске Митровице. Поред њих, Линта ће се обратити кабинетима Предсједника Владе и Предсједника Вучића. Такође, Линта је рекао да ће се обратити комесару за избјеглице и миграције Владимиру Цуцићу. Само удруженим снагама се ова питања могу ријешити на праведан начин.

Лаћарак има 12.000 становника, од тога око 5.000 Крајишника, а простире се на готово 6.000 хектара и највеће је село у Србији. Око 4.000 кућа поређано је у више од 50 улица, од којих су неке дуге и пет километара. У школи је хиљаду ђака. Лаћарак је одавно требало да постане општина.

                                                                                                           Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар