Линта: Министарство правде да захтјева да Хрватска пусти на слободу ухапшеног Саву Грновића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује хапшење бившег припадника Војске Републике Српске Крајине Саве Грновића (1965) на аеродрому у Франкфурту у Њемачкој на основу међународне потјернице расписане од стране Бироа Интерпола Загреб. Против Грновића је хрватско тужилаштво подигло оптужницу због наводног ратног злочина на подручју Баније током деведесетих година прошлог вијека.

Хрватска наставља дугогодишњу политику хапшења припадника бивше ЈНА и Војске и полиције РСК на основу лажних доказа и свједочења лажних свједока. Циљ хрватске политике јесте да доношењем хиљада лажних пресуда оправда потпуну лаж и измишљотину да су ЈНА и крајишки Срби били агресори и злочиначка страна а Хрвати жртве и ослободиоци. Права истина је да су крајишки Срби водили праведан, одбрамбени и ослободилачки рат против усташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.

Линта позива Министарство правде да упути протест Хрватској због хапшења Саве Грновића и  захтјева његово пуштање на слободу. Србија треба да тражи од Хрватске да престане са малтретирањем и понижавањем бивших припадника ЈНА и Војске и полиције Републике Српске Крајине. Свако треба да одговара за своја дјела али је неприхватљиво да се српски борци од завршетка рата хапсе без конкретних доказа и да се против њих организују монтирани судски поступци. У исто вријеме хрватско тужилаштво ништа не чини да кажњавању бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима. То најбоље показује чињеница да је хрватско правосуђе 99 % оптужница подигло против Срба.

Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочне у Београду да коначно почне да покреће истраге и подиже оптужнице против Хрвата, Бошњака и Албанаца који су наредили и починили бројне и свирепе злочине над нашим народом за што постоје конкретни докази.

У Београду  6. март 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                  Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар