АКТУЕЛНО:

Линта моли Банку за развој Савјета Европе да подржи изградњу 133 стана на Новом Београду

Поштовани,

Обраћам Вам се као предсједник удружења „Савез Срба из региона“ и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије у име 133 прогнаничке породице за које је планирано да се, кроз Регионални стамбени програм,  изграде станови у насељу Др. Ивана Рибара на Новом Београду. Добро је познато да Банка за развој Савета Европе са сједиштем у Паризу управља донаторским средствима, одобрава пројекте и спроводи Регионални стамбени програм који званично завршава 30.06.2023. године.

На основу јавних позива из 2018. и 2019. године предвиђено је да се саграде 383 стана, од тога 250 станова у насељу Овча и 133 стана на Новом Београду. Израдња 250 станова у Овчи је почела у другој половини прошле године и завршетак радова се очекује у кратком временском року.

Нажалост, од  в.д. директора Јединице за управљање пројектима (ЈУП) Душана Ковачевића добио сам 09.08. 2022. године  изненађујући и шокантан одговор. У одговору стоји да је Уговор о изградњи 133 стана за прогнаничке породице у насељу др Ивана Рибара на Новом Београду раскинут 22.07.2022. године на захтјев извођача радова тј. фирме Грандинг и поред чињенице да је Влада обезбедила додатних 1.6 милиона евра. Као разлог раскида уговора фирма Грандинг наводи да су цијене материјала и рада увећане за додатних 15.30 % и да се додатни радови не могу извести по цијени која је опредјељена.

Наведена информација да се неће градити станови на Новом Београду изазвала је велико огорчење, разочарање  и незадовољство 133 прогнаничке породице које су добиле станове на јавном позиву. Дио прогнаничких породица или поједини чланови имају здравстене проблеме и наведена локација становања им много значи због близине појединих здравствених установа.  Прогнаничке породице траже да се досљедно поштује све што је предвиђено Јавним позивом из 2018. године.

Желим да Вас замолим, у име 133 прогнаничке породице, да позитивно одговорите на молбу комесарке за избјеглице и миграције госпође Наташе Станисављевић да се спровођење Регионалног стамбеног програма продужи за још 12 мјесеци тј. до 30.06. 2024. године. У том случају било би довољно времена да Јединица за управљање пројектима (ЈУП) распише нову јавну набавку за избор новог извођача радова и да се изграде станови за прогнаничке породице на Новом Београду.

С поштовањем,

У Београду  22. септембар 2022. године

                                                                                           предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                    и народни посланик

                                                                                                                 Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар