Линта: Никад нећемо заборавити злочин над 13 Срба на Коранском мосту у Карловцу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се прије 31 годину десио монструозни злочина над 13 припадника ЈНА на Коранском мосту у Карловцу. Припадници хрватских паравојних и полицијских формација зауставили су 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се превозили припадници активног и резервног састава ЈНА који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје.

Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста. Чим су ступили на мост почела је ликвидација. Тринаесторица Срба су убијени из аутоматског оружја или клањем док су четворица тешко рањени. Страдали су Миле Бабић, Никола Бабић, Васо Бижић, Светозар Гојковић, Божо Козлина, Зоран Комадина, Миленко Лукач, Слободан Миловановић, Миле Пеурача, Небојша Поповић, Милић Савић, Јован Сипић и Милош Срдић.

Линта подсјећа да је за свирепи злочин на Коранском мосту осуђен само Михајло Храстов тек 2016. године на срамне четири године затвора з што представља дубоко вријеђење жртава и њихових породица. Суђење Храстову је било фарса и трајало је 23 године што је један од многих доказа да хрватско правосуђе није незавсно и непристрасно већ има задатак да оправда најбезочнију лаж да су Србија, ЈНА и Срби били агресори а Хрватска је тобоже водила ослободилачки и одбрамбени рат.

Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да покрене кривични поступак против других одговорних лица који су наредили, организовали и починили бруталну ликвидацију 13 крајишких Срба на Коранском мосту.

Линта jе данас присуствовао у парку испред општине Земун, заједно са породицама жртава, представницима више удружења, Кордунашима и пријатељима Кордунаша, помену и полагању вијенаца поводом обиљежавања 31 године од свирепог злочина над 13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу. Никад нећемо заборавити наведени злочин и никад нећемо престати тражити правду.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар