Линта на 8. Конгресу српске омладине у Загребу; Будите поносни на своје име и поријекло

Предсједник Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта  присустовао је Oсмом конгресу Привредникових стипендиста и српске омладине који је одржан у суботу, 14. децембра 2019. године у Српској православној општој гимназији “Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу. Линта је у свом обраћању окупљеним бившим и садашњим Привредниковим стипендистима и гостима из Хрватске и региона, између осталог, рекао да је Влада Србије уз подршку Предсједника Вучића финансијски помогла и помаже рад Српског привредног друштва „Привредник“ на чијем је челу Никола Лунић. Важно је нагласити да СПД „Привредник“ има велики значај за српску заједnицу у Хрватској јер подржава и помаже младе Србе додјелом стипендија за ученике и студенте и на друге начине. Линта је на крају свог обраћања рекао младим Србима да буду поносни на своје поријекло и име, да чувају српски језик и ћирилицу, да исповједају православну вјеру и окупљају се око Српске православне цркве, да његују сјећање на своје страдале сународнике у 20 вијеку и да се међусобно поштују и помажу.

На Конгресу се истакнуто да су донатори Привредника Влада Републике Србије, Српско народно вијеће, Српска православна црквена општина загребачка, парохија храма Васкрсења Христовог у Бечу, неке јединице локалне самоуправе и бројни појединци. Захваљујући њима, Привредник ове године преко два фонда, фонда „Владимир Матијевић“ за стипендирање талентираних ученика и студената слабијих материјалних могућности и фонда „Ивана Вујновић“ за стипендирање одличних студената, стипендира укупно 56 ученика и студената, односно 24 студента и 32 ученика.

На Конгресу је учестовало преко 150 младих чланова „Привредника“ и његових симпатизера и донатора, представници удружења младих, као и бројни гости. Присутнима су се обратили и предсједник СПД Привредник Никола Лунић, предсједник Савјета за националне мањине Владе Хрватске Александар Толнауер, изасланик Митрополита загребачко-љубљанског Порфирлија архимандит Данило Љуботина, изасланик Градоначелника Загреба Катарина Милковић и секретар Српског народног вијећа Александар Милошевић и други. У културном дијелу програма наступили су гитарист Зоран Стојановић Кизо, збор Домаћи гости и глумац Миливој Беадер.

У другом дијелу конгреса одржан је  панел дискусији  на тему  „Филантропија – ослонац и подстицај младима“. О филантропији су говорили Рената Губић из Задужбине ‘Хрватска за дјецу’, Лидија Павић – Рогошић из ОДРАЗ-а, проф. др. Јово Радић из Фондације ‘Привредник’ из Новог Сада, Марко Игњатић из СПД-а ‘Привредник’ из Загреба, Мартина Хорват из Задужбине Солидарна, Синиша-Сенад Мусић из Ромског фонда за образовање.

У Београду, 15. децембар 2019. године

                                                                                                   Информативна службa

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар