АКТУЕЛНО:

Линта: Наша је дужност да никада не заборавимо десет убијених српских цивила у селу Вариводе код Книна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је наша дужност да никада не заборавимо десет убијених српских цивила у селу Вариводе код Книна и у многим другим селима и мјестима током и послије злочиначке акције „Олуја“. У Вариводама је 28. септембра 1995. године, готово два мјесеца од „Олује“, масакрирано десет српских цивила чија је просјечна старост била 67 година.

У питању су малобројни Срби који су повјеровали лажним позивима Фрање Туђмана који је говорио да ће им гарантовати личну безбедност. Прошло је 28 година, међутим нико није осуђен за монструозни злочин над српским цивилима у Вариводама, као ни за многе друге ликвидације српских цивила у околним селима (Голубић, Гошић, Грубори, Отон, Мокро поље, Уздоље и др.).
Линта подсјећа да је хрватски премијер Пленковић прије три године на комеморативном скупу убијеним српским цивилима у Вариводама рекао да је почињен злочин над невиним људима упркос томе што на том подручју није било ратних дејстава. Од тада до данас Државно тужилаштво Хрватске није подигло оптужнице што потврђује да Пленковић није био искрен у свом говору већ му је било важно да тадашњи потредсједник Владе из реда Срба Борис Милошевић присуствује прослави злочиначке акције „Олуја“ у Книну.

Линта констатује да Тужилаштво за ратне злочине у Београду још увијек није подигло оптужнице за масакр српских цивила у Вариводама и у низу других села и мјеста током и послије злочиначке акције „Олуја“.

У Београду 28. септембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар