АКТУЕЛНО:

Линта: Наша је обавеза да се стално сјећамо херојског чина мајора Тепића и војника Мирковића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је наша обавеза да се стално сјећамо херојског чина мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића. Данас су се навршиле 32 године од њихове херојске погибије.  Мајор Тепић, родом из Козарске Дубице, је држао до заклетве да ће бранити државу и њен територијалн интегритет и да ће за њу и живот дати. С мајором Тепићем страдао је и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић из околине Ваљева који, упркос његовој наредби, није хтео да се преда.

 

Центар збивања херојске погибије мајора Тепића и војника Мирковића била је касарна „Божидар Аџија” у Бјеловару гдје се у непосредној близини касарне налазило војно складиште „Беденик”. Мајор Тепић није дозволио да хрватске паравојне снаге преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни. Погинуо је 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике и српски народ.

 

Народни херој Мајор Тепић је, заједно са војником Мрковићем, свјесно жртвовао свој живот за вјерност сопственој отаџбини и за част и слободу српског народа који је нападнут од стране проусташког режима Фрање Туђмана. Нека му је вјечна слава и хвала што је показао надљудску храброст и витештво.

У Београду  29. септембар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар