Линта: Скрнављење споменика српским жртвама на Казанима изнад Сарајева је злочин из мржње

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да скрнављење споменика српским жртвама на Казанима изнад Сарајева представља злочин из мржње који су починили бошњачки шовинисти. На споменику који је подигнут 2021. године, на основу одлуке градске власти Сарајева, црвеним спрејом је исписано „Живи Цацо у нама“. У питању је ратни злочинац Мушан Топлановић Цацо под чијом комадном су припадници 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ починили монструозне злочине над Србима на локалитету Казани током 1992 и 1993. године.

Линта истиче да је потпуно јасно да у Сарајеву сметају и мртви Срби а малобројним Србима који живе у том граду је упућена пријетећа порука да нису добродошли. Овим чином се најдубље вријеђају српске жртве,  њихове породице и више од 150.000 прогнаних Срба из Сарајева. Захтјевам од надлежзних органа и представника међународне заједнице да уложе озбиљан напор како би налогодавци и починиоци били пронађени и кажњени.

Линта позива Градоначелницу Сарајева Бењамину Карић да покрене процедуру да се уради нови споменик на Казанима на коме ће бити уклесана имена свих жртава и на коме ће писати да се ради о српским жртвама и да су злочин починили припадници тзв. Армије БиХ. Поред тога, текст на споменику треба да буде написан на ћирилици.

Текст са садашњем споменику скрива праву истину јер је исписано само 17 имена, а злогласна јама Казани, према свједочењима, скрива више од 100 свирепо убијених сарајевских Срба. Поред тога, на споменику нема вјерских и националних одредница и идентификације злочинаца. Због тога би било биље да споменик није ни изграђен јер представља понижење за српске жртве, њихове породице и прогнане сарајевске Србе, као и покушај прикривања масовних злочина над нашим народом.

У Беоргаду, 30. септембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар