Линта: Не смијемо заборавити некажњени злочин над Србима на подручју Равних Котара и Велебиту

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је  Хрватска на данашњи дан прије 30 година започела злочиначку акцију „Масленица“ с циљем етничког чишћења српског народа са подручја Равних Котара. Према подацима удружења „Веритас“ у овој агресији хрватске војске страдало је 346 Срба, од чега 55 цивила. Један од најмонструознијих злочина десио се у близини планинског пријевоја Мали Алан  гдје су убијена су 22 припадника војске РСК са подручја Грачаца.  

У злочиначкој акцији „Масленица“, која је започела 22. јануара 1993. године, посебно су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и Срби из мјешовитих села Мурвица, Црно, Земуник  Горњи, Пољица и Ислам Латински. Имања протјераних Срба су систематски опљачкана и уништена а цркве, гробља и културни споменици су оскрнављени или порушени.

Линта  наводи да  наредбодавци и починиоци овог масовног и планског злочина нису одговарали пред Хашким трибуналом ни пред етничким мотивисаним хрватским правосуђем. Главну одговорност сносе Фрањо Туђман и генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац, Младен Маркач и Агим Чеку. Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних лица.

Не смијемо никада дозволити да се заборави некажњени злочин над српским народом Равних Котара и на подручју Велебита и не смијемо никада престати говорити о српским жртвама. Један  од начина борбе за истину о страдању нашег народа јесте да Србија у Београду оснује Меморијални центар српских жртава деведесетих година на подручју бивше Југославије.

Линта је данас присуствовао је у цркви Светог Марка у Београду парастосу који је служен за невине Србе  страдалим у злочиначкој акцији „Масленица“. Парастосу, у организацији Удружења породица несталих и погинулих „Суза“, присуствовали су чланови породица и пријатељи погинулих, као и представници више завичајних и прогнаничких удружења.

У Београду  22. јануар 2023. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар