Линта осудио одлуку Холандије да Милорада Бараћа изручи Хрватској због наводног ратног злочина на подручју Госпића 1991.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује одлуку Холандије да свог држављанина и крајишког Србина Милорада Бараћа (53) изручи Хрватској због наводног ратног злочина против цивилног становништва на подручју Госпића 1991. године. Жупанисјки суд у Госпићу је у монтираном судском процесу Милорада Бараћа осудио на 15 година у одсуству. Милорад Бараћ и његова породица су прошли и пролазе кроз праву голготу. Трагична је чињеница да је Милорад  Бараћ доживио мождани удар када су му холандске власти одредиле притвор и од кога се још увијек опоравља  Хрватски суд није уважио чињеницу да  Милорад Бараћ није починио ратни злочин јер је отишао у Холандију априла 1991. године а наводни злочин против хрватских цивила се десио октобра 1991. године.

Линта истиче да је случај Милорада Бараћа један од многобројних доказа да Хрватска води политику застрашивања крајишких Срба с циљем цементирања етничког чишћења и оправдања лажног мита о тзв. Домовинском рату као праведном и ослободилачком рату.  Због тога Хрватска против протјераних  Срба и других припадника ЈНА и војске и полиције РСК константно покреће истраге, подиже оптужнице и доноси пресуде у одсуству без конкретних доказа о њиховој кривици. За проусташку Хрватску сваки припадник ЈНА и војске и полиције РСК је агресор и ратни злочинац.  Линта тражи од Министарства правде Србије да упути најоштрији протест Холандији због изручења Милорада Бараћа  и затражи од Хрватске  да му се омогући обнова судског поступка у Србији.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар