На приједлог Линте одржана сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије на тему српских жртава геноцида у НДХ

На приједлог предсједника Одбора Миодрааг Линте 22. априла одржана је 15. Сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије са једином тачком дневног реда –  Сјећање на жртве геноцида у Независној Држави Хрватској, поводом 74 године од пробоја последњих јасеновачких логораша. Председник Одбора Миодраг Линта на почетку сједнице, између осталог, истакао је  да је 22. април дан када су 1945. године последњи заточеници највеће фабрике смрти на Балкану у Другом свјетском рату Јасеновац извршили пробој а преживјело је њих свега 128. Линта је посебно нагласио  да у Хрватској од доласка Туђмана и ХДЗ-а на власт 1990. године до данас траје процес рехабилитације злочиначке НДХ и усташке идеологије и негирање или умањивање српских жртава геноцида.  Одбор за дијаспору и  Србе у региону Скупштине Србије  је први пут одржао сједницу на тему српских жртава геноцида у НДХ и Јaсеновца.

На седници су, поред чланова Одбора,  присуствовали проф. др. Василије Крестић; Стефан Радојковић, секретар Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве; Душан Басташић, предсједник Удружења Јадовно из Бањалуке; Славко Милановић, предсједник Удружења логораша Јасеновац; Милинко Чекић, почасни предсједник Удружења логораша Јасеновац; Снежана Драгосављевић, потпредсједник Удружења логораша Јасеновац и Јелена Радојчић и Ранко Бујић, чланови УО Удружења логораша Јасеновац. Чланови Удружења говорили су иницијативама које су подносили Народној скупштини и другим државним и међународним институцијама и истакли да очекују да ће у будућности наилазити на више разумијевања и подршке од надлежних институција.

Линта је на крају сједнице рекао да ће предложити да се на наредној сједници Одбора усвоје, између осталог, слиједећи закључци и доставе надлежним државним органима: основати Меморијални центар српских жртвава геноцида НДХ чији би један од главних задатака био да коначно попише српске жртве;  донијети Декларацију о геноциду Независне државе Хрватске над Србима Ромима и Јеврејима током Другог свјетског рата; подићи споменик жртвама НДХ; подићи споменик страдалој дјеци у НДХ; подићи споменик Дијани Будисављевић,  дати називе улица и тргова с циљем његовања културе сјећања на почињени геноцид у НДХ (Улица жртава геноцида НДХ, Улица јасеновачких жртава, улица жртава геноцида над Србима и др.)

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар