АКТУЕЛНО:

Линта осудио уништавање бадема и маслина на имању српске породице Гагић код Бенковца

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије осуђује вандалско уништавање 80 стабала маслина и бадема српској породици Гагић у селу Биљане Горње код Бенковца. Госпођа Мира Гагић (69 година), након протјеривања из Задра 1991. године и затим протјеривања у злочиначкој акцији „Олуја“ 1995. године одлучила је 2010. године да се врати у своје родно село Биљане Горње и обнови кућу. У пољу, на предјелу који се зове Стране, засадила је 2017. године, уз помоћ свог сина Александра, 80 стабала маслина и бадема.

Када је Мира 15. априла ове године отишла до њиве, видјела је суве листове и гране на бадемима и маслинама. Било је очигледно да су уништени и Мира је оправдано посумњала да су попрскани отровом. Одмах је истог дана позвала полицију која је дошла и извршила увиђај. Инспектори за заштиту животне средине рекли су Мири Гагић да уколико жели да покрене поступак за проналажење криваца то мора да учини о свом трошку. То практично значи да треба лично да пошаље узорке листа и земље на Пољопривредни факултет у Загреб, како би се утврдило чиме су стабла попрскана. Трошкови анализе коштају 10 000 куна или скоро 1.500 евра што је велики новац за Миру Гагић. Линта тражи да надлежни органи пронађу и казне кривце који су починили кривично дјело уништавања туђе имовине, као и да изврше објективну процјену и надокнаде штету Мири Гагић за уништена стабла маслина и бадема.

Линта наводи да је у ноћи између 15. и 16. априла, у четири сата ујутро, више непознатих лица прескочило ограду Мире Гагић и ушли у двориште. Затим су почели снажно да лупају на врата и прозоре куће и у канте у дворишту како би упутили пријетњу жени од 69 година само зато што је пријавила полицији уништавање стабала бадема и маслине. Мира Гагић је поново позвала полицију која је дошла на увиђај али починилаца наравно није било. У питању је кукавички напад групе вандала са циљем застрашивања и протјеривања Мире Гагић и осталих Срба из Биљана Горњих. Поставља се питање од кога су вандали сазнали да је Мира Гагић пријавила полицији уништавање стабала маслина и бадема? Очигледно је да постоји спрега запослених у полицији и вандала. Линта позива надлежне органе да у најкраћем року пронађу и оштро казне налогодавце и починиоце овог србомрзачког напада на Миру Гагић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар