Линта поводом конференције о Степинцу: Србија да покрене борбу за признање геноцида над Србима у НДХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa oцјењује да  одржана конференција о Степинцу у Европском парламенту представља један у низу доказа да се Хрватска није суочила са геноцидном политиком усташког режима. Такође, срамна је чињеница да је Европски парламент омогућио хрватској европосланици Жељки Зовко да Алојзија Степинца прикаже као свеца.  Добро је познато да је  римокатоличка црква у НДХ под руководством надбискупа Алојзија Степинца отворено не само подржавала усташку политику уништења Срба већ и активно учествовала у њеном спровођењу. Нажалост, Европски парламент је на овај начин релативизовао антифашизам као једну од темељних вриједности данашњг свијета и послао лошу поруку да нема исти однос према свим државама.

Линта истиче да је крајње вријеме  да Србија покрене осмишљену и планску борбу за истину и признање геноцида над Србима у НДХ на међународном плану. Један од важних предуслова истинске нормализације на подручју бивше Југославије јесте да Хрватска призна почињени геноцид над Србима у НДХ. То, између осталог, значи да се на достојан начин обиљеже и одржавају  мјеста злочина, да се спроведе или омогући ексхумација посмртних остатака жртава и њихова достојна сахрана; да се врати имовина  породицама жртава геноцида; да се забрани  употреба усташких симбола, слогана и пјесама, одржавање миса Анти Павелићу и његовим сарадницима, подизање споменика убијеним усташама и штампање и промоцију књига у којима се негира постојање концентрационих логора и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима;

 

Линта сматра да је крајње вријеме да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ  којом би закључила неспорну истину да су злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у НДХ смишљен, планиран и почињен геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 9. децембра 1948. године. Такође, крајње је вријеме да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ чији би циљ, између осталог, био борба за међународно признање геноцида над српским народом током Другог свјетског рата.

У Београду, 22. март 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар