Линта: Хрватска од завршетка рата води политику прогона крајишких бораца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Хрватска од завршетка рата води политику смишљеног прогона крајишких бораца. Најновији примјер јесте неприхватљива одлука Државног тужилаштва у Ријеци да оптужи Драгана Бешира (81) и Слободана Ђорђевића (81) да наводно нису спријечили убиства Хрвата на подоручју Раковице и Коренице и да су на тај начин починили ратни злочин против цивила. Оптужени имају пребивалиште на територији Србије.

Потпуно је јасно да Хрватска у континуитету и масовно подноси кривичне пријаве, отвара нове истраге, подиже оптужнице и доноси пресуде против крајишких бораца у највећој мјери на основу претпоставки, лажних доказа и лажних изјава свједока сарадника. Хрватска путем хапшења и монтираних судских процеса против крајишких бораца плански ради на цементирању етничког чићшења српског народа, потврђивању лажног мита да се Хрватска бранила од „српског агресора“ и на одвраћању  крајишких Срба да одлазе у свој завичај и брину о својој имовини.

Линта позива министарку правде Мају Поповић да затражи разговор са хрватским министорм правосуђа с циљем да коначно престану монтирани судски процеси против крајишких бораца и хапшења на основу потјерница. Апсолутно је неприхватљиво да Хрватска већ 28 година од завршетка рата води рат против крајишких Срба само сада другачијим средствима.

У Београду, 18. март 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар