vlada_srbije

Линта позива Министарство спољних послова да упути најоштрији протест Хрватској и Европској унији поводом спомен обиљежја у Јасеновцу и сликања хрватске предсједнице са усташком заставом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује шокантном изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да је деликатно што је удружење ветерана Хрватских одбрамбених снага (ХОС) баш у центру Јесеновца поставило спомен-обиљежје својим погинулим припаднциима са усташким поздравом „За дом спремни“. Из наведене изјаве Андреја Пленковића произлази да, по њему, није спорно да се спомен обиљежја са усташким поздравом подижу у осталим хрватским мјестима али тобоже није баш прикладно да се то чини у близини фабрике смрти у Јасеновцу. Трагична је чињеница да хрватски премијер и предсједник ХДЗ-а пуних мјесец дана не сматра за потребно да јавно осуди усташки поздрав на спомен обиљежју, нити сматра за потребно да предложи Влади да донесе одлуку о његовом уклањању. Ово је још један у низу примјера да је у Хрватској на дјелу отворени процес рехабилитације нацистичке усташке идеологије и негације антифашизма и људског достојанства, као темељних вриједности савремене цивилизације.

Линта позива наше Министарство спољних послова да хитно упути најоштрији протест хрватском министарству вањских и европских послова због постављања спомен обиљежја са усташким поздравом у Јасеновцу, као и сликања хрватске предсједнице са усташком заставом у Канади, као и да затражи јавно извињење од хрватске стране због вријеђања стотина хиљада српских жртава али и читавог српског народа. Линта, такође, позива наше Министарство спољних послова да због два наведена пронацистичка догађаја упути оштар протест предсједнику Европске комисије, предсједнику Европског парламента, предсједавајућем Комитета за спољне послове Европског парламента, предсједнику групације Европске народне партије, чија је једна од чланица Хрватска демократска заједница, извјестиоцу Европског парламента за Србију и др. Линта сматра да би Србија убудуће морала да редовно шаље протесна писма службеном Загребу и институцијама Европске уније у свим случајевима када се отоврено велича и промовише пронацистичка усташка идеологија и тиме угрожава мир и стабилност на западном Балкану.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар