Линта присуствовао 11. Jањском вишебоју у Стројицама, општина Шипово, у Српској

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта присуствовао је 11. Jањском вишебоју који је одржан 20. и 21. јула у Стројицама, општина Шипово, Република Српска на позив начелника Општине Шипово и Завичајног удружења Јањана у Војводини. Јањски вишебој је традиционална спортско-забавна и етно-туристичка манифестација која је позната по томе што окупља велики број мјештана, али и Јањана расутих широм свијета, посебно оних који живе у Србији.

У суботу 11. јула на програму су биле традиционалне  дисциплине бацање камена с рамена, скок у даљ и надвлачење конопца а затим такмичење у кошењу траве. Вук Вучковић из Чачка био је побједник такмичења у кошењу траве.  У конкуренцији сениора, гост из Чачка био је најбољи међу косцима из Шипова, околних општина и такмичара из Србије, а пехар му је уручио Миодраг Линта.

Јањски вишебој се наставио у недјељу 21. јула у селу Стројице, избором најљепше јањске ношње, такмичењем у шаху, развијањем јањске пите, справљањем чувеног сира гужваша, натпјевавањем јањских пјесама, а завршио је проглашењем побједника и концертом пјевача народне музике Јована Перишића.

Линта је са бине поздравио велики број присустних Јањана и њихових пријатеља и нагласио да један од најважнијих циљева Србије и Српске треба да буде јачање националног, духовног и културног јединства српског народа без обзира на постојеће границе. То, између осталог, значи да чувамо српски језик и ћирилицу, да се окупљамо око Српске православне цркве, да његујемо културу сјећања на наше страдале сународнике у 20 вијеку.

Линта је током дводневног боравка у општини Шипову разговарао са начелником општине Миланом Ковачем, и предсједником Скупштине општине Миланом Плавшићем.  Он је у недјељу пријеподне присуствовао литургији и прослави Светог Великомученика Прокопија у јањском селу Бабић и посјетио је, између осталог, извор Пливе, село Прибељци,  туристички бисер Републике Српске Јањске отоке и манастир Глоговац који је драгуљ и понос Јања.

Јањ је географска, историјска и културна област јужно од Шипова према Купресу коју чини око 20 села смјештених у и око кањона ријеке Јањ.  Област Јањ обухвата око 85% површине општине Шипово и простире се на око 450 km².

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар