АКТУЕЛНО:

Линта присуствовао парастосу за 40 српских бораца мучки убијених на Миљевачком платоу код Дрниша

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је присуствовао парастосу мучки убијеним српским борцима прије 32 године на Миљевачком платоу код Дрниша који је служен у цркви Светог Марка у Београду. Након парастоса, које организује Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“, положени су вијенци и цвијеће у Ташмајданском парку на спомен плочу српским жртвама на простору бивше Југославије.

Хрватска војска је 21. јуна 1992. године извршила агресију на Миљевачки плато. Уочи подмуклог напада Хрватска је тражила од стране стране да се суздржи од могућих провокација због одржавања Међинародног фестивала дјетета“. У питању је био први већи напад Хрватске на Републику Српску Крајину након доласка међународних заштитних снага.

Припадници Хрватске војске убили су 40 српских бораца од којих су већина погубљени и масакрирани након предаје, а 17 заробљених Срба је доживјело свирепо мучење у хрватским логорима. Монструозни злочин на Миљевачком платоу забиљежен је на видеокасети која је изнајмљивала по видео клубовима у европским земљама.

Од 40 посмртних остатака Срба 28 је идентификовано и сахрањено у породичне гробнице. Преосталих 12 неидентификованих Срба је сахрањено на гробљу у Книну, гдје се и данас налазе. Хрватска дуги низ година опструише ексхумацију 12 посмртних остатака Срба на Книнском гробљу. За овај свирепи злочин осуђена су само двојица припадника Хрватске војске и то на свега три године што представља понижавање српских жртава и чланова њихових породица.

Линта је истакао да у Хрватској не постоји политичка воља да се процесуирају одговорни за масовне и планске злочине над Србима нити да се ексхумирају посмртни остаци Срба из више десетина познатих гробних мјеста, затим да се идентификују и предају породицама жртвама.

Такође, у Хрватској се величају ратни злочинци а српске жртве се омаловажавају, понижавају, умањују и негирају. То јасно показује да Хрватска живи заробљена у својој мрачној прошлости. Не смијемо никада да заборавимо овај масовни ратни злочин на српским борцима.

Србија треба да покрене активну и планску борбу за истину о страдању нашег народа деведесетих година прошлог вијека. Један од начина је оснивање Меморијалног центра српских жртава на простору бивше Југославије у Београду.

У Београду 21. јун 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар