f-gotovina

Линта: Скандалозна одлука о именовању Анте Готовине за савјетника министра одбране

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као скандалозну и срамну одлуку хрватске Владе да ратног злочинца Анту Готовину именује за посебног савјетника потпредсједника владе и министра одбране Дамира Домазета. Добро је познато да је Анте Готовина био дио злочиначке организације на челу с Фрањом Туђманом чији је циљ стварање етнички чисте хрватске државе. За остварење тог циља вршена су масовна убијства и мучења српских цивила и ратних заробљеника, протјеривање Срба из својих кућа и станова и пљачкање, отимање и минирање српске имовине. Такође, генерал Готовина је био дио злочиначке организације коју чини 16 хрватских генерала, укључујући садашњег хрватског министра одбране Дамира Крстичевића и бившег министра одбране Анту Котромановића који су одговорни за прогон 120.000 Срба и убијство преко 1.600 српских цивила и војника на подручју западне Крајине након агресије на западне дијелове Републике Српске.

Линта подсјећа да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић прошле године у тзв. Вијеће за домовинску безбедност именовала Анту Готовину и Младена Маркача које је првостепено вијеће Хашког трибунала априла 2011. године осудило, на основу бројних доказа, за ратне злочине над Србима. Жалбено вијеће Хашког трибунала је новембра 2012. године донијело прегласавањем несхватљиву одлуку којом су обојица генерала ослобобођена кривице. Тим чином Хашки трибунал се наругао страдалим Србима, њиховим породицама и читавом српском народу. Такође, Линта подјећа да је Анте Готовина био на откривању споменика усташком терористи Мири Барешићу августа ове године. На тај начин је послао јасну поруку да су за њега усташе борци за хрватску слободу а злогласна НДХ темељ данашње Хрватске.

Линта сматра да је најновија одлука хрватске Владе директно уперена против добросусједских односа између Србије и Хрватске, јачања мира и стабилности у региону западног Балкана и успоставе повјерења и помирења два народа. Очигледно је да хрватско друштво није спремно да се суочи са својом злочиначком прошлоћу и да је Хрватска једина чланица Европске уније у којој се славе ратни злочинци. Крајње је вријеме да Европска унија, САД и Њемачка пошаљу снажну поруку новој хрватској Влади да мора да донесе одлуку о смјени са државних функција генерала Готовине, Маркача и свих других лица за које постоје докази да су одговорни за бројне ратне злочине над Србима, као и да коначно започне њихово процесуирање пред хрватским правосуђем.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар