foto-Aleksandar-Kelic

Лист ПОЛИТИКА, Миодраг Линта: Понижавајућа донација МПРИ

Судбина колективне тужбе више од 200.000 прогнаних Крајишника против америчке фирме – ,,поклон“ 7.500 пута мањи од одштетног захтjева

Најоштрије осуђујем одлуку групе Срба која је регистрована у САД под називом Крајинске жртве геноцида и Документационо-информационог центра Веритас, на челу са Савом Штрпцем, да пристану на срамну и понижавајућу нагодбу у судском спору са америчком консултантском кућом L-3 Servisis, као правног сљедбеника америчке фирме Војни професионални ресурси (Military Professional Resources Ink.), а у вези са колективном тужбом преко 200.000 Крајишника који су прогнани у злочиначкој акцији Олујa.  Наведена тужба садржи и захтјев за накнаду нематеријалне штете прогнаним Крајишницима у висини 10,5 милијарди долара, уз 5% камате за сваку годину, односно онолико колико живе изван својих кућа и станова због присилног напуштања и претрпљеног страха, траума и душевног бола за изгубљеним завичајем.

Поменута нагодба је срамна и понижавајућа јер је поменута група Срба из САД заједно са Савом Штрпцем пристала да тужена страна уплати донацију од мизерних 1,4 милиона америчких долара у виду, тобоже, хуманитарне помоћи избjеглицама из РСК. Тај износ је за 7500 пута мањи од траженог одштетог захтјева. Саво Штрбац је прије десетак дана јавно изјавио да је од наведене суме 400.000 долара намијењено за трошкове адвоката, 150.000 долара за судске трошкове и накнаду петорици директних тужилаца, док је остатак од 850.000 долара намијењен за три сврхе: стипендије за студенте, за правну заштиту Крајишника и за обиљежавање њихове трагедије.  У међувремену у судски процес укључило се и удружење Сабор краjишких Срба, са сједиштем у Чикагу, са Богданом Кљајићем на челу.

Поменута група Срба из САД је у сарадњи са Савом Штрпцем поднијела Федералном суду у Чикагу 2010. године колективну тужбу у име прогнаних Крајишника против фирме МПРИ која је основана 1987. године од стране пензионисаних америчких генерала ради пружања војних услуга. У тужби се тврди да је хрватска војска починила геноцид у Крајини а фирма МПРИ третира се као „учесник у геноцидуˮ јер је обучавала хрватске официре и војно опремила хрватске снаге за прогон и масовна убиства Срба током и након акције Олуја. При том су, као доказ, приложили уговор о сарадњи који је МПРИ закључила са Владом Хрватске (потписао га је тадашњи хрватски министар одбране Гојко Шушак).

У августу 2011. године Федерални суд у Чикагу прогласио се надлежним да суди по поменутој тужби. Суђењу су присуствовали адвокати српске стране Роберт и Џон Павић, који су чланови адвокатског тима оптужнице. Три године касније, октобра 2014. године,  Федерални суд у Чикагу није прихватио тужбу против МПРИ за геноцид над Србима, али ни то да се америчким генералима који су у њој били ангажовани суди по међународном праву.

Међутим, судија Џон Ли прихватио је аргументе у оном дијелу тужбе у коме стоји да је постојао заједнички подухват америчке и хрватске стране. Овај подухват резултирао је пљачком и уништавањем приватне имовине. Пошто је хрватско-амерички договор постигнут у сједишту фирме МПРИ у Вирџинији, судија је одлучио да се поменутој фирми суди по америчком закону због уништене имовине крајишких Срба. Два мјесеца касније, децембра 2014. године, на Федералном суду у Чикагу одржано je рочиште на коме је судија од обје стране затражио информацију да ли су спремни на нагодбу. Нажалост, група Срба из САД и Саво Штрбац пристали су на срамну и понижавајућу нагодбу, умјесто да до краја воде судски процес, када су већ одлучили да га покрену 2010. године. Важно је истаћи да је Саво Штрбац више пута јавно говорио да адвокати тужбе раде бесплатно и да ће након окончаног судског поступка добити једну трећину од добијеног износа.

Такође, Саво Штрбац  јавно је рекао да је група Срба из САД заједно с њим прихватила да се понуђени износ новца за прогнане Крајишнике у висини од 850.000 америчких долара пребаци на рачун једне фондације, регистроване у америчкој држави Аризонa. Према његовим ријечима, при тој фондацији основана је задужбина која ће управљати предметном донацијом, која мора трајати најмање десет година. Задужбином ће управљати управни одбор који ускоро треба да буде конституисан и да почне са расподјелом новца у поменуте сврхе. Новац ће се расподјељивати на основу конкурса. Управни одбор задужбине радиће и на прикупљању донација од других донатора.

Позивам групу Срба из САД и Саву Штрпца да кажу ко им је дао мандат да прихвате срамну и понижавајућу нагодбу за прогнане Крајишнике и одустану од захтјева да сваки Крајишник добије по 25.000 долара одштете; ко је донио одлуку да колективном тужбом буду обухваћени само прогнани Крајишници у злочиначкој акцији Олуја, а да не буду обухваћени прогнани Срби у осталим хрватским злочиначким  акцијама (Откос, Оркан, Миљевачки плато, Масленица, Медачки џеп и Бљесак) и прогнани Срби из хрватских градова; ко је донио одлуку о расподјели добијених 1,4 долара срамном и понижавајућом нагодбом; колики износ од 850.000 долара je намијењен за стипендије за студенте, колики за правну заштиту Крајишника и колики за обиљежавање наше трагедије; који студенти и под којим условима ће имати право да конкуришу за стипендије; по којим критеријумима ће организације и појединци добијати средства за правну помоћ Крајишницима; ко је и под којим именом регистровао фондацију у америчкој држави Аризона; ко је донио одлуку да се оснује задужбина при поменутој фондацији непознатог имена; ко је донио одлуку о именовању чланова управног одбора задужбине и ко су чланови управног одбора задужбине?

Председник „Савеза Срба из региона”

ПОЛИТИКА – Понижавајућа донација МПРИ, 18. новембар 2016.

Нема коментара

Напишите коментар