Линта: Србија мора да заштити крајишке Србе који се никад неће одрећи Крајине

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се крајишки Срби никада неће одрећи Крајине која је симбол слободе и  један од важних темеља идентитета значајног дијела српског народа. Србија мора коначно искористи сва дипломатска средства да заштити крајишке Србе и пошаље јасну поруку Хрватској да престане да их прогони и доноси затворске и новчане казне због пјесама и фотографија. У питању је најгрубље кршење људских права крајишких Срба односно права на слободно изражавање свог националног, културног и вјерског идентитета.

 

На подручју  Сјеверне Далмације се одржавају током јула традицоналне манифестације крајишких Срба: „Сијело тромеђе“ у Стрмици, „Сусрети у Жегару“ и „Мокропољски сусрети“ у мјесту Мокро поље. На наведеним манифестацијима се ове године окупило више од 5.000 Срба.  Поред тога крајишки Срби све масовније долазе у свој завичај и присуствују у великом броју прославама сеоских слава посебно током љета. На манифестацијама и сеоским славама учествују крајишки естрадни умјетници који пјевају завичајне и патриотске пјесме.

 

Очигледно је да одређеним снагама у Хрватској све више смета масовно учешће крајишких Срба на традиционалним манифестацијама и сеоским славама. То је разлог због чега су ухапшени познати крајишки пјевачи Радомир Лалић и Давор Олујић. Радомир Лалић је осуђен на 15 дана затвора а Давор Олујић је платио новчану казну од 1.000 евра. Такође, и крајишка Српкиња Милена Борјан је осуђена на 15 дана затвора да се пошаље порука да нико није сигуран од прогона.  Циљ је да се крајишки Срби застраше и одрекну свог крајишког идентитета. То, између осталог, значи да не смију да јавно пјевају завичајне пјесме у којима се спомињу ријечи Крајина и крајишки, да објављују фотографије са крајишким и патриотским садржајем и да не одлазе у свој завичај.

 

У Беоргаду, 06. септембар 2023. године

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар