Линта: Увијек се сјећати убијених седам српских цивила у Мирловић пољу код Дрниша

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да ћемо се увијек сјећати убијених српских цивила у Мирловић пољу код Дрниша. Прије 30 година је извршен монструозни злочин над седам српских цивила у Мирловић Пољу код Дрниша у Сјеверној Далмацији. Жртве су биле старости од 55 до 86 година а једна особа је теже рањена.

Злочин је 6. септембра 1993. године починила Девета бојна „Рафаел Бобан“ која је добила име по једном од команданата Црне легије из времена НДХ. Девета бојна је била у саставу 114. бригаде Хрватске војске а њом је командовао сљедбеник усташког покрета Марко Скејо.

У вријеме злочина то подручје је било под заштитом  УНПРОФОР-а који није ништа учинио да заштити српске цивиле. За наведени злочин, као и за многе друге злочине које су починили припадници хрватских војних, паравојних и полицијских снага, још увијек нико није одговорао.

Линта се залаже да Србија оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије. Циљеви Меморијалног центра треба да буду, између осталог, борба за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог  вијека и страдању нашег народа у домаћој и међународној јавности, попис страдалих Срба, попис стратишта гдје су убијани српски цивили и ратни заробљеници и чување трајног сјећања на српске жртве,

У Београду  5. септембар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар