Линта тражи да Град Ужице кoначно омогући откуп станова за 30 прогнаничких породица у мјесту Севојно

Поштована Градоначелнице Града Ужица госпођо Радивојевић,

Обратиле ми се поново за помоћ прогнаничке породице из мјеста Севојно, улица Вишеслава Бугариновића, везано за откуп станова и лоше услове становања. У питању су двије зграде (10 станова и 20 станова) које су изграђене у оквиру Регионалног стамбеног програма. Тридесет прогнаничких породицасе уселилоу станове у мају 2020. године. Прошло је три године од усељења а наведене породице још увијек нису оствариле право на откуп. Према Закону о избјеглицама породице су након истека шест мјесеци закупа имале право на откуп. Нажалост, породице већ двије године плаћају закуп што је супротно Закону о избјеглицама. Поднијеле су захтјеве али до данас нису потписале Уговоре о откупу. Подсјећам да сам Вам послао прво писмо још крајем прошле године али до данас нисам добио oдговор.

Запослени у Градској управи Ужице су, прије више од пола године, станарима рекли да Комесаријат за избјеглице и миграције кочи процес откупа станова. Због тога смо контактирали надлежну координаторку у Београду Светлану Јовановић која је рекла да није тачно да Комесаријат кочи откуп. Такође, госпођа Јовановић нам је рекла да су она и њене колеге из Комесаријата имале састанак са запосленима у Градској управи Ужице и да су им дали јасне смјернице у вези са састављањем уговора о откупу. Такође, станари су недавно добили информацију да финансијска служба кочи откуп станова али без јасног објашњења.

Породице су се пријавиле на конкурсу за станове који је објављенјош 2015. године. Због тога траже да цијена из 2015. године буде основа за одређивање цијене откупа станова. Наиме, од тада је прошло осам година и дошло је до низа промјена што је природно након толико времена (увећана цијена откупа, дио породица има више чланова а други дио има мање чланова). Није кривица породица што још увијек није ријешено питање откупа. Због тога се надам да ћете узети у обзир наведене чињенице када будете одређивали откупну цијену тих станова.

У тренутку подношења захтјева за откуп станова поједине породице су имале више чланова од тренутног стања (смрт члана породице). Сада Град Ужице од њих тражи да плате тржишну цијену за квадрате који су им тобоже „вишак“. У вријеме када су требали да се потпишу уговори ови чланови су били живи. Чија је то кривица и ко сноси одговорност јер је у питању велика материјална разлика у цијени откупа станова? Такође, имамо породице које су се за ових осам година увећале али њима нико не нуди додатне квадрате.

 

Станари наводе да је зграда у јако лошем стању, што нам је потврдила и управница Марија Којадиновић. У појединим становима је влага, прокишњава кров, ПВЦ столарија није исправна што има за посљедицу поплаву у становима током кише, радијатори цуре и има проблема са гријањем, степенице су напукле, санитарије су лошег квалитета. Поједини станари су сами морали да уводе хидроизолацију у купатилима како комшијама не би цурила вода. Због лошег гријања моралису своје станове догријавати, тако да су осигурачи свако мало избијали. Поред тога, нису још добили рачуне за воду и гријање.

Желим да Вас замолим да се, у што краћем временском року, омогући породицама да склопе уговоре о откупу станова по повољним условима и отклоне наведени недостаци на зградама и у становима. Такође, желим да Вас замолим да примите на састанак делегацију у име 30 прогнаничких породица.

Молим Вас да ми одговорите у што краћем року.

Београд, 19. 05. 2023.

С поштовањем,

Предсједник Савеза Срба из региона
и народни посланик
МиодрагЛинта

Нема коментара

Напишите коментар