Линта: Влада да донесе Програм рјешавања стамбеног питања прогнаничких породица које су подстанари

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Влада донесе Програм рјешавања стамбеног питања 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су подстанари или живе у нељудским условима.

Поред тога, Линта тражи да Влада донесе Програм рјешавања стамбеног питања прогнаничких породица са Косова и Метохије које су подстанари или живе у нељудским условима а имају формални статус интерно расељених лица.

Линта подсјећа да је Предсједник Вучић 23. августа прошле године приликом додјеле кључева прогнаничким породицама о Овчи јасно и недвосмислено рекао да ће држава да обезбеди 200 милиона евра за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица које су подстанари у наредних пет година.

У првој фази хитно треба рјешавати прогнаничке породице које се налазе испод црте на листама за станове, сеоска имања, грађевински материјал и монтажне куће. На примјер, у Београду је током маја објављена листа 383 прогнаничке породице које су добиле станове. Испод црте је остало 1.200 прогнаничких породица. Такође, потребно је хитно објавити јавне позиве на које треба да конкуришу прогнаничке породице које то досад нису учиниле.

Линта истиче да Влада треба у што краћем временском року да затражи од Града Београда, Града Новог Сада и низа других локалних самоуправа да предложе локације за изградњу станова за прогнаничке породице или да купи станове. Поред тога, потребно је максимално убрзати додјелу грађевинског материјала, сеоских имања и монтажних кућа.

У Београду, 25. јануар 2024. године

Информатвна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар