Штрбац преварио Крајишнике

Лист ПОЛИТИКА, Миодраг Линта: Штрбац преварио Крајишнике

Раговање поводом текста „Четири НВО Миодрага Линте“ – од 12. децембра 2016.

Главни мотив Саве Штрпца у изношењу низа лажи о мени јесте покушаj да скрене пажњу са своје издајничке улогe у склапању срамне и понижавајуће нагодбе пред Федералним судом у Чикагу којoм је преварено 200.000 протераних Крајишника током злочиначке акције „Олуја“ за огромних 10,4 милијарди долара. Уместо да су наставили судски процес, група Срба из САД уз активну подршку Саве Штрпца пристала је да им тужена америчка фирма исплати донацију од мизерних 1,4 милиона или 7.500 пута мање од траженог oдштетног захтевa.

Саво Штрбац безуспешно настоји да нађе аргументе за своју бесмислену тезу да сам ја прихватањем сарадње на програму стамбеног збрињавања тобоже издао или продао крајишке интересе. Програм стамбеног збрињавања или доделу алтернативних станова, као један од три начина решавања за бившe носиoце станарског права из Хрватске, прихватила је тадашња Влада Србије у свом документу о проблемима протераних Срба из Хрватске под називом Нон папер који је урађен крајем 2008. године. По логици Саве Штрпца произилази да је и тадашњи потпредседник владе, покојни Јован Кркобабић, који је заслужaн за израду Нон папера, издао крајишке интересе.

Саво Штрбац ме оптужује да имам четири удружења. Ту његову лаж најбоље демантују подаци из Агенције за привредне регистре који јасно показују да то није истина, тј. да сам председник само Савезa Срба из региона. Узгред речено, на истој адреси на којој се налази Штрпчев „Веритас“, по подацима из АПР-а, налазе се још три удружења. Када би се руководио логиком Саве Штрпца, онда би то значило да је он председник сва четири удружења, а да их само формално предводе неки други људи.

Штрбац је својевремено као миљеник режима Бориса Тадића, добио бесплатне просторије које и данас користи у Београду, а заузврат је једини био против Петиције избеглих и прогнаних Срба из Хрватске коју је потписало 70.000 Крајишника и 101 удружење 2010. и 2011. године којом смо тражили решавање 12 кључних проблема.

Саво Штрбац је 24. марта 2013, дакле након ослобађајуће хашке пресуде Готовини и Маркачу, у интервјуу за „Вечерње новости“, рекао да ће „сваки Крајишник по узору на јапанске избеглице добити по 25.000 долара“. Данас је јасно да протерани Крајишници неће добити ни динара, али је још већа штета начињена тиме што је склапањем нагодбе избегнута формулација по којој би америчка фирма МПРИ била проглашена кривом. У истом том тексту Штрбац се похвалио да је амерички адвокат Роберт Павић ,,недавно од Владе Србије тражио и добио политичку, правосудну, али и финансијску помоћ за рад адвоката“.

Међутим, Штрбац је пред камерама Хепи телевизије 2. новембра ове године без икаквих аргумената напао Владу Србије рекавши да ниједна институција није хтела да материјално подржи наставак овог процеса који би, по њему, потрајао још од три до пет годинa и коштао исто толико милиона долара. Овде треба додати да је та рачуница спорна јер је у претходном периоду процес годишње коштао 50.000 долара.

Испоставиће се да је и овога пута Штрбац лагао. Наиме, медијима у Србији и широј јавности је промакао недавни састанак који је недавно, 27. новембра, одржан у просторијама Управе за дијаспору у Београду, са српским представницима у Хрватској. На том скупу говорио је, између осталих, и Владимир Божовић, саветник премијера Вучића. Он се тада осврнуо на чикашки процес и потврдио да кабинет премијера нико није консултовао у вези с нагодбом, као и да су људи који су водили процес сами доносили своје закључке. Kao заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, одговорно тврдим да се ни овој институцији ниједном о овом питању нико није обратио.

Понављам, Саво Штрбац свесно обмањује јавност, а колико далеко је спреман да иде потврђују и неистине које износи на рачун државних институција Србије.

Пошто ме још није тужио за клевету, а прихватио је изазов за ТВ дуел, позивам медиј који je у могућности да нам обезбеди поштене и једнаке услове у емисији.

Председник Савеза Срба из региона

ПОЛИТИКА – Штрбац преварио Крајишнике, 20. децембар 2016.

Штрбац преварио Крајишнике

Нема коментара

Напишите коментар