Кураица

Oдговор Миодрага Линте на пљувачки текст Милорада С. Кураице из Суботице

Штрпчеви пијуни замагљују чикашку превару


Реаговање на текст „Да ли је седење на две столице сукоб интереса“ Милорада Кураице

У  Вечерњим Новостима од 15.  децембра 2016. године објављен је текст  Милорада Кураице из Суботице под насловом „Да ли је седење на две столице сукоб интереса“  у коме он износи низ неистина на мој рачун. Мада га нико није помињао Кураица је пристао да се придружи прљавој кампањи против мене и постане дрвени адвокат тзв. правном експерту и самозваном заштитнику Kрајишника Сави Штрпцу.

Бити на челу удружења грађана и бити народни посланик не представља сукоб интереса. Нисам никакав „тата-мата“ за све проблеме Крајишника, нити сам на челу три удружења како пише Кураица што се веома лако може провјерити на сајту Агенције за привредне регистре. Предсједник удружења које се зове Савез Срба из региона, док су на челу Српског демократског форума Смиљана Бјеливук, а Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић.

Питам се зашто Кураица није питао Саву Штрпца да ли је био у сукобу интереса док је био секретар Владе Републике Српске Крајине и истовремено предсједник удружења „Веритас“ од 1993. до 1995. године?   Наиме, удружење „Веритас“  је у том периоду имало сједиште у згради Владе РСК у Книну. Штрбац је тако имао у истој згради двије канцеларије: једну, у којој се бавио пословима везаним за Владу,  а другу у којој се бавио удружењем грађана на чијем је челу од његовог оснивања.

Разлог због кога докони Кураица и слични њему пискарају по дневној штампи је да се замагли суштина полемике, а то је срамна чикашка нагодба којом је група Срба из САД уз активну помоћ  Саве Штрпца преварила више од 200.000 протјераних Срба у злочиначкој акцији „Олуја“.

Веома је важно да Крајишници знају да се Саво Штрбац никада није обратио за било какву помоћ кабинету премијера Вучића, па самим тим ни финансијску помоћ за наставак судског процеса у Чикагу.

Такође, важно је да Крајишници знају да се Саво Штрбац никад није обратио Одбору за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, чији сам члан од 2012. године, нити је затражио било какву помоћ с наше стране. Ова полемика је и почела питањем због чега је група Срба из САД уз активну подршку Саве Штрпца пристала на срамну и понижавајућу нагодбу када је судија Федералног суда у Чикагу Џон Ли крајем 2014. године одлучио да се поменутој фирми суди по америчком закону због уништене имовине крајишких Срба???

Милорад Кураица безочно изговара лажи када каже да сам потписујући Споразум о сарадњи са Српском напредном странком јануара 2012. године злоупотребио Завичајно удружење „Далмација“ из Суботице, чији је он један од чланова, због чињенице да су подржали Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске.  Поменути Споразум о сарадњи са СНС потписао сам у име чланица Коалиције удружења избјеглица, чији сам предсједник био до новембра 2015. године. Међу чланицама Коалиције није било поменутог удружења тако да ни на који начин нисам могао да их злоупотребим.

Свима је добро познато да је Борис Тадић преко леђа Крајишника водио политику лажног помирења са Хрватском и због тога одбио да подржи Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске. Ниједан часни Крајишник такву политику није могао да подржи, осим појединаца попут Саве Штрпца,  који су штитили личне интересе.  Уочи парламентарних избора 2012. године позвао сам избјегла лица  да гласају за СНС у име поменуте Коалиције удружења избјеглица и њених чланица, а не у име свих избјегличких и завичајних удружењa.

Предсједник Савеза Срба из регионa
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар