Штрпца сада бране дрвени адвокати

Лист ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, Миодраг Линта: Штрпца сада бране дрвени адвокати

Реаговање поводом текста „Линта, бирај телевизију“ (19.12.2016.) који је написао Саво Штрбац, предсједник удружења „Веритас“

Да би прикрио своју улогу која је у нашем народу позната као афера „Чикашки процес“ Штрбац нас свакодневно увјерава да је много бољи демагог него адвокат. Главни мотив Саве Штрпца у изношењу низа лажи о мени је покушаj да скрене пажњу са своје срамне улогe у склапању понижавајуће нагодбе пред Федералним судом у Чикагу којoм је преварено 200.000 протјераних Крајишника током злочиначке акције „Олуја“ за 10,4 милијарди долара.

Да је предсједник „Веритаса“ са разлогом у озбиљној паници свједочи и његова нова тактика – фабриковање дрвених адвоката. Њихове памфлете имали смо прилику да читамо и претходних дана на страницама овог листа. На тај начин тзв. правни експерт и самозвани заштитник Крајишника открива своје право лице и показује кад је лични интерес у питању да је спреман на све. Кроз своје текстове пуне неистина, провлачи и име човјека који, на жалост, више није међу живима. Сваком часном и пристојном Крајишнику таква реторика може само да изазове гађење и мучнину.

Штрпца сада бране дрвени адвокати

Медијима у Србији, па и широј јавности промакао је састанак који је 27. новембра 2016. године одржан у просторијама Управе за дијаспору у Београду са српским представницима у Хрватској. На том скупу говорио је, између осталих, и Владимир Божовић, савјетник премијера Вучића. Он се осврнуо на „Чикашки процес“ и потврдио да кабинет премијера нико није консултовао у вези нагодбе, као и да су људи који су водили процес сами доносили своје закључке. Обзиром да сам замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије одговорно тврдим да се ни овој институцији ниједном по овом питању нико није обратио.

Једини човјек који је држао монопол на „Чикашки процес“ у Србији био је Саво Штрбац. Годинама је позивао Крајишнике да преко „Веритаса“ дају овлашћења америчким адвокатима увјеравајући их да ће на крају процеса добити одштету. Колику тежину имају његове ријечи најбоље потврђује сам Штрбац који сада тврди да његови цитати из текстова и интервјуа датих разним медијима нису никакви докази. Само код Штрпца важи правило: “Оно што сам рекао јуче не мора да важи данас“.

Најтрагичније од свега је што Саво Штрбац без стида пише да је добијени износ од 850.000 долара већи од мог доприноса крајишким избјеглицама. На жалост, прогнане Крајишнике због којих се овај процес наводно водио нико није ни питао шта мисле, а они који су се током ове полемике упознали са детаљима читаве преваре знају да ће живјети исто као и прије тужбе. За разлику од Штрпца и његових америчких пријатеља, неће видјети ни динара.

Штрпца сада бране дрвени адвокати 2

На сајту Веритаса пише да је ријеч о „невладиној и нестраначкој организацији коју су крајем 1993. године основали грађани са подручја Републике Српске Крајине“. Општепознато је да је Веритас основан на иницијативу Владе Републике Српске Крајине, чији је секретар био Саво Штрбац.

Пошто је Веритас свекрајишка организација поставља се питање који људи сједе у органима удружења. Штрбац сједећи у својој удобној фотељи уредно води документацију коју му са терена достављају из Комисије за нестала лица, а интересантно је да нема ниједног документа који наводи имена чланова Скупштине, Управног и Надзорног одбора, нити постоје записници са одржаних сједница Веритаса. Намеће се закључак да је Штрбац од Веритаса направио уносан породични бизнис.

Штрбац, који све мјери личним интересима, недавно се прославио и са антологијском изјавом да је „Америка за разлику од Србије уређена земља“. Од те исте Србије, по њему, „неуређене земље“ у најстрожем центру града добио је огроман пословни простор који, како сам каже, бесплатно користи већ 18 година. Да би лакше рачунали, то је 216 кирија. Ипак, тај износ је много мањи од онога који ће у наредних десет година стићи из Америке на име „правне помоћи и обиљежавања наше крајишке трагедије“ како стоји у тексту срамне и понижавајуће чикашке нагодбе. Отуда и Штрпчева већа љубав према „уређеној земљи каква је Америка“.

Штрпца сада бране дрвени адвокати 3

Штрбац је био вођен личним интересима и када је његов Веритас једини био против Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске коју је потписало 70.000 Крајишника и 101 удружење 2010. и 2011. године, којом смо тражили рјешавање 12 кључних проблема. Тиме је оправдао улогу миљеника режима Бориса Тадића који је преко леђа Крајишника водио политику лажног помирења са Хрватима који су убрзо ушли у ЕУ.

Штрбац просипа демагогију и на тему сукоба интереса. Бити на челу удружења грађана и бити народни посланик не представља сукоб интереса. Међутим, Штрбац би могао да приупита себе да ли је био у сукобу интереса док је био секретар Владе РСК и истовремено предсједник „Веритаса“ од 1993. до 1995. године? Удружење „Веритас“ је имало сједиште у згради Владе РСК у Книну у наведеном периоду тако да је Штрбац имао у истој згради двије канцеларије: једну, у којој се бавио пословима везаним за Владу, а другу у којој се бавио удружењем грађана.

Први сам Штрпцу понудио да изађемо на ТВ дуел или могућност да поднесе тужбу. Имајући у виду ону народну „да се људи вежу за ријеч“ обећавам да се нећу позвати на посланички имунитет.

предсједник Савеза Срба из региона

Лист БЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ – Штрпца сада бране дрвени адвокати, 24. децембар 2016.

Нема коментара

Напишите коментар