АКТУЕЛНО:

Лист за све генерације општине Бискупија у Сјеверној Далмацији

Са жељом да сачувају живот у селу, едукују младе генерације и наставе неговати некадашње обичаје кроз писану реч, удружење „Жене косовске долине“ из Бискупије покренуло први локални лист.

Први број новина симболичног назива новина „Бац’ де око“, како се то у Далмацији често каже, угледао је светлост дана, а њихов излазак из штампе са радошћу је прослављен у просторијама Удружења, на радост деце и запослених, али верују и свих мештана Бискупије.

Идеја да сами стварају новине, да буду новинари и уредници истих, да сами креирају и осмишљавају њихов садржај потекла је управо од најмлађих становника општине, док је осмишљавање и писање пројекта, који ће им то омогућити, био задатак за водитељку и запослене жене у Удружењу.

– За почетак, морам да истакнем да смо ми заиста поносне на наш рад, на шест година нашег удружења, на све пројекте које смо до сада реализовале и на свих двадесет и шест жена колико их је, за сада, у удружењу запослено. Све то, донекле, допринело је реализацији и нашег најновијег пројекта, првих локалних новина на подручју наше општине. Зато су нам данас у фокусу млади, деца на коју смо сви јако поносни. Кроз један мали пројекат, симболичног назива „Сачувајмо живот на селу, едукујмо младе“ успели смо да активирамо и најмлађу генерацију становника са подручја Бискупије. Иако смо у почетку сви били скептични, узевши у обзир каква је ситуација и колико је тешко анимирати школску децу, нарочито средњошколце, да се на неки начин баве промоцијом свог краја, активно учествују у писању или неком теренском истраживању, након што нам је одобрен овај пројекат остали смо више него затечени позитивним реакцијама и одазивом наше омладине. Они су сами дошли на идеју да покрену локалне новине, да они буду новинари, да сами истражују како се то некада овде живело, какви су обичаји поштовани, шта је то што је специфично и занимљиво, а везано за место одакле сами потичу. Од идеје до реализације није нам дуго требало и ево, данас, у рукама имамо први примерак наших новина симболично названих „Бац’ де око“. Новине су штампане у тиражу од 500 примерака, колико је отприлике и  домаћинстава у општини, тако да ће свака кућа имати свој бесплатан примерак – више него задовољно каже водитељка и оснивачица удружења „Жене косовске долине“ Радмила Дрезга.

 

Људи су жељни родног краја и никада сити прича које из њега долазе


Писане локалним наречјем, са тематиком која је искључиво везана за општину, обухватајући њену историју, културу, верске празнике, али и традицију и обичаје локалног становништва, управо због тога и специфичне, ове новине уједно ће бити повезница међу свим генерацијама, како оним најстаријим, тако и оним најмлађим које су рођене далеко од родног краја својих предака.

– Нама је основна идеја да заиста будемо локалне новине. Оно што желимо је да, у данашњем свеопштом хаосу препуном ружних вести, садржаја, политике, дамо мало лепших, занимљивијих, изворних тема барем овом локалном становништву. Свесни смо да не можемо мењати ни свет, ни државу, нити неку свеопшту атмосферу, али знамо да можемо радити бар оне мале ствари које ће бити другачије, лепше од свакодневних.

Наша дијаспора је велика, људи су жељни родног краја и никада сити прича које из њега долазе, зато нам је намера да покренемо и неку интернет верзију новина како би нас лакше контактирали, слали нам неке своје предлоге за приче, фотографије, или просто нека своја сећања која можемо записати и поделити са осталима. То би нам, уједно, била заједничка повезница. Њима осећај да су део онога што им у туђини недостаје, а нама да нисмо заборављени. То нам свима недостаје јер нас је овде јако мало, сваке године све мање. Зато понављам да ћемо се држати само локалних тема и људи, а тога увек има – одлучно каже Дрезга.

Идеја, ангажовање и  циљ најмлађих новинара из Бискупије вредни су сваког  поштовања. Начин на који желе промовисати лепоте свог краја и предности живота у селу, нису толико популарне међу њиховим вршњацима данас, али их то, кажу, додатно мотивише .

– Иако нам се заједничка идеја, у почетку, чинила више него занимљива, оног момента када нам је речено да ћемо писати новине није нам било свеједно. Имали смо много тога на уму, али смо ми ипак деца која немају искуства у сличним стварима. Уз помоћ старијих, али и једног Дамира који нас је водио кроз читав процес склапања, уређивања, прелома новина, успели смо направити тај први, али вероватно и најтежи примерак. Свима нама ово је, бар за сада, јако занимљиво јер се ради о нашем крају, о људима, обичајима, неким местима за које ни многи од нас нису чули. Ми представљамо своју средину и желимо да то урадимо на што лепши начин, како би та слика стигла до других људи.

Тренутно нас је око двадесетак и свако има своја задужења, неко ће правити фотографије, неко радити интервјуе са мештанима села, неко ће се бавити прикупљањем свакодневних информација и тако, углавном има посла за све. То ће нас, верујем, мотивисати да будемо што бољи и да се више трудимо, да учимо, пишемо и стварамо заједно. Живот на селу је леп, има своје предности у односу на градску средину, а одсуство неког садржаја трудимо се да надокнадимо својом креативношћу. Верујем да ће и нашим читаоцима бити занимљиво док буду све то читали, а користићемо се и модерним технологијама да унапређујемо садашњу основу – самоуверено и оптимистично прича ученица првог разреда Економске школе Миа Катић.

 

Воље, љубави и ентузијазма не недостаје


Новине „Бац’ де око“, излазиће двомесечно на ћириличном и латиничном писму. Тема и идеја им, како кажу у Удружењу жена, неће недостајати, баш као ни воље, ентузијазма и љубави према свом крају. Верују да ће читаоци, кроз њихове приче, пожелети да посете Бискупију, а они, својим радом и трудом, оставити најбољи писани траг о животу и људима у једном времену.

– Можда ће људима деловати да ово све мало преувеличавамо, али ми заиста све радимо са жељом да се у нашем крају нешто дешава, да дамо неки свој скроман допринос у промовисању ове средине, али и мотивишемо и помогнемо децу да своју креативност и добру вољу усмере на један позитиван пут. У недостатку других садржаја ми смо отворили и Едукативни центар за младе, где могу сами креирати садржаје, где имају компјутере, интернет, али и столове за стони фудбал, кошеве за кошарку, билијар и слично. Деца су нам дивна, креативна и вредна и заиста им морамо пружити могућност да се искажу. Саме новине излазиће једном у два месеца у тиражу од пет стотина примерака и биће подељене на латинично и ћирилично писмо. То су за сада наше могућности, а видећемо како ће се ситуација одвијати у будућности јер све, као и увек, зависи од финансијских средстава. Пратићемо пројекте, писати и тражити средства како бисмо што дуже трајали, како би ову децу, једнога дана, могли наградити за њихов рад и труд. Воље и љубави, ентузијазма са којим смо почели, сигурно нам неће недостајати – закључује Дрезга.

Први тираж новина већ је подељен по Бискупији, а који је то следећи празник који ће се у селу славити, које су то речи из давнина које су скоро заборављене, каква су сећања неког од најстаријих становника Бискупије, па и које је то воће ове године у селу дало богат род, знаће се већ у наредном броју, бар тако деца-новинари најављују.

*Овај текст је настао у склопу пројекта „Ту гдје живимо“ који је подржао Фонд за потицање плурализма и разноврсности електроничких медија Агенције за електроничке медије.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар