АКТУЕЛНО:

Манифестација „Божић Бата“ – Банијци у Суботици обрадовали малишане пакетићима

Завичајно удружење Банија из Суботице 3. 12. обрадовало је 75 малишана и уручило им пакетиће. Претходних година организовали су и програм, а дошао би чак и Божић Бата, међутим то ове године није било могуће због неповољне епидемиолошке ситуације изазване Ковидом 19.

Како нам је рекао предсједник Управног одбора Удружења  Жељко Тинтор дјеца рођена до 2010. имају право на пакетић, а прошле године су подијелили много више, чак 120.

Подјела је започела у 15 часова у холу Отвореног универзитета. Како је казаљака показала на 15 часова дјеца су пристизала, иако није било Божић Бате спремили су пригодне божићне пјесмице. Пакетић им је измамио осмијех на лице, тако да је вриједило побједити трему и одрецитовати покоји стих.

О активностима удружења у протеклој години говорио нам је предсједник Удружења Чедомир Пађен.

– Претходну годину смо започели као и ову, подјелом пактеића, њих 120. У септембру смо скромно прославили славу Малу Госпојину у ресторану Мадера. Стално смо се надали да ћемо још неку од активности реализовати, али нас је корона онемогућила. Тако да је изостало Банијско прело и Фестивал изворног пјевања – рекао је за Српско коло Пађен.

Завичајно удружење Банија је један од организатора Завичајних дана, манифестације која је ипак организована ове године, али у  складу са епидемиолошким мјерама. Такође, ове године није изостало ни поклоничко путовање – обилазак манастира на Фрушкој гори.

This is box title

ПОМОЗИТЕ БАНИЈЦИМА

Завичајно удружење Банија из Суботице учествује у хуманитарној акцији, заједно са удружењима из Београда, Новог Сада, Пригревице и Шапца помоћи Банијцима који су своје куће изгубили у земљотресу.

– Сви заједно ћемо однијети помоћ у цркве у Глину, Петрињу и Костајницу. Делегацију ће сачињавати по један, два члана из сваког удружења Банијаца која су учествовала у сакупљању новца – рекао је Тинтор.

Нису ограничили акцију до неког одређеног датума, како сада долази помоћ на Банију са разних страна, они чекају да се види шта још недостаје како би на то усмјерили њихов новац.

– Мислили смо да шаљемо и грађевински материјал, али су нам савјетовали да је боље да сакупимо новац јер је питање како бисмо тај материјал превезли преко границе – рекао је Жељко Тинтор.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар