Манифестација ДАНИ ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ – Кљајићево 2022.

Другог викенда, једанаестог дана мјесеца септембра, у Кљајићеву на Бурдушевом брду по 13. пут одржана је манифестација ДАНИ ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ.

Организатори, УДРУЖЕЊЕ ВИНОГРАДАРА и ВОЋАРА „ВИСОВИ“ из Кљајићева, на познатој Телечкој висоравни, окупили су љубитеље добре шљиве и њеног дестилата ракије шљивовице за уживање и такмичење на простору властитиог шљивика. И поред релативно лошег времена у Бачкој, киша је и овога пута заобишла шљивик Бурдушевог брда ( а падала у Кљајићеву), те учинила да све предвиђено протекне у најбољем реду, баш онако како су се организатори и надали – у такмичењу и дружењу.

Отварајући манифестацију, поздрављајући такмичаре и госте, предсједник Удуружења БРАНКО ШОШТАРИЋ Шоле, нагласио је:

Ова манифестација прераста у значајан догађај на подручју Телечке висоравни. Наиме, ова такмичарско – туристичка приредба, по своме садржају и необичности, јединствена је у Србији. Удружење виноградара и воћара „Висови“  је окупило поклонике добре капљице ракије шљивовице печене на традиционалан начин у бакарним казанчетима. Угостили смо произвођаче, љубитеље божанске капљице, мајсторе и њихове помоћнике, који се надмећу за најбољу ракију шљивовицу. Такмичари имају исте услове, обезбеђен је ком из засада шљивика Удружења уз ложење на дрва, а посебна драж је што се такмичење одржава у истом воћњаку где су шљиве од ког се пече ракија.Такмичари осим из Кљајићева су пристигли из Сомбора, Стапара, Црвенке, Леније и Чуруга, укупно 9 мајстора и њихових помоћника.

Након извршене припреме, такмичари и њихови помоћници, од стартног ложења ватре и око два сата интензивног рада, свој производ – ракију шљиву, ставили су Комисији на оцјењивање.

Дајући оцјене произведеној ракији, тешко је било судијама Никици Шјатовић, Георги Лазарову, Ники Бадовинцу, јер су овога пута одлучивале нијансе у најбољој есенцији из такмичараских казана.

Према оцјенама судијске Комисије, прво мјесто за 2022. припало је екипи из Чуруга: мајстор Жељко Пешић и помоћник Душан Гаврић, друго и трeће мјесто припало је екипама из Кљајићева: мајстору Марку Гвојићу и помоћнику Сими Бунчићу, односно мајстору Славку Поповићу и помоћнику Пепи Радошевићу.

Током преtходне недеље, у оквиру ове манифестације одржан је по 10. пут ЗЛАТНИ ДЕСТИЛАТ РАКИЈЕ ШЉИВОВИЦЕ – оцјењивање ракија из 2021. године и старије. Овом приликом пристигло  је 75 узорака из цјеле Војводине и Србије.

Прво мјесто је освојила ракија др Влашки Милојка, друго Пере Античевића оба из Сомора, док је треће мјесто освојио Драгољуб Павловић из Стапара.

Ове године је уведена једна новина, извршено је проглашење најбоље ракије из Кљајићева, а то престижно звање припало је Дејану Сучевићу.

Награђени такмичари, уз медаље и припадајуће дипломе, на дар добили су умјетничке слике дар познатог сомборског сликара Јене Вишинка.

Проглашавајући побједнике и додјељујући награде, предсједник Удружења, популарни Шоле казао је:

Велики значај и допринос манифестацији било је присуство градоначелника Сомбора Антониа Ратковића, градског вјећника Слободана Станића, државне секретарке Душанке Голубовић и секретара скупштне града Сомбора Данијеле Дубајић, јер су препознали значај ове манифестације која има своје мјесто у Граду Сомбору као потенцијал за његовање и надоградњу.

Додао је Шоле још: присуство новинара ревије и портала ТОП СРБИЈА Мише Берчека је велико јер је препознао значај и величину манифестације „Дани веселе машине“. Долазак Драган Вукотића Вукоте, организатора престижног догађаја РОГАЉ који се одржава на Салашу 137 у Ченеју, где је прошле године међу 30 одабраних манифестација Војводине представљена активност  Удружења ВИСОВИ, такође је велико признање, јер смо могли да чујемо његове импресије и сугестије и да разменимо утиске.


Потрудили смо се да будемо добри домаћини. У пријатној добродушној атмосфери су сами гости обилазећи казане, такмичаре и обиласком засада винограда и воћњака на Бурдушеву брду размењивали утиске везане за ову 2022. годину и искуства везано за сушу велику која ју  је обележила, закључио је предсједник Шоштарић.

Присутне госте и такмичаре, честитајући има на добијеним признањима, те захваљујући се домаћинима на гостопримству, поздравио је Петар Шаула предсједник Крајишког културног центра из Београда, те присутнима пренео је поздраве господина Миодрага Линте народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона који је био оправдано одсутан.

Овом приликом, Шаула је домаћинима Удружењу ВИСОВИ и предсједнику Шоштарићу, уручио поклон комплет наслова књига о Кордуну.

Манифестацију су подржали и бројна сродна удружење и гости пристигли из Малог Иђоша, Нових Козараца, Стапара, Меленаца, Накова, Црвенке, Сивца, Стара Моравица, Бајмока, Станишића, Нишића, Риђице, Чуруга, Темерина, Апатина, као и представници МЗ и Удружења бораца Кљајићево, , Крајишког културног центра Београд, Завичајног клуба Кордунаша, представници Растине, Амур Кљајићево, гости из Новог Сада, представници Ликовне групе 76.

Потврда овоме је и чињеница да је на заједничком ручку било присутно готово 130 такмичара и гостију.

Током манифестације, такмичари и гости уживали су у разним специјалитетима. За добар мени се побринуо у јутарњим сатима, након попијене прве чашице ракије, тандем Вулетић – Дерета у спремању домаће кобасице у котловини, а за ручак је врстан мајстор Ђоко Драгојевић спремио овчетину са слатким купусом. Све се то касније залило добрим вином са Телечке висоравни.

Чланице удружења РУБАЦ из Кљајићева су спремиле уштипке и дале допринос самој организацији манифестације.
За добру атмсферу се побринуо оркестар Бране Поповића који је уз живу песму разгалио грла приутних..

Манифестација је подржана од бројних спонзора, а свакако највећи добринос су дали чланови Удружења  ВИСОВИ и њихови пријатељи на помоћи саме организације.

Нема коментара

Напишите коментар