Maнифестација „Православни извори“ oдржана је по 11. пут у Житишту

Под називом „Православни извори 2017“ у пуној сали Дома културе у Житишту 2. децембра одржана je по 11. пут смотра фолклора и пјесмама. На манифестацији су, осим домаћина и организатора, Завичајног удружењa за његовање културе и традиције крајишних Срба „Подгрмеч“ и КУД „2.октобар“ из Житишта, наступили и Удружење Сана из Старе Пазове, Изворнa групa„Кордун“ из Инђије, Пјевачка група „Перућићани“ из Војке и КУД „Мославина“ из Гарешницe које је извело игре из Србије „Прођи Миле кроз наш крај“. „Подгрмеч“ је извео сценски приказ који је насмијао и забавио публику.U холу Дома културе је приређена изложба фотографија и новинских чланака под називом „Историјат Грмечке кориде“ којe подсјећају на чувену грмечку борбу бикова на Међеђем брду (општина Сански Мост). Изложбу је приредио Драган Дивјак из београдског Удружења Сањана који је изразио наду да ће корида након протjеривања из Федерације БиХ бити враћена у природни амфитеатар гдjе се деценијама традиционално одржавала. Он се сјећа времена када је обнављана чувена Грмечка корида. -Било је то 2008. године на Грмечу, али док се нису стекли услови кориду смо 1999. године обновили у Београду. То се сада не зна, рекао је Дивјак отварајући изложбу прије наступа фолклорних и пјевачких група.

Он је искористио прилику да укаже на неке мање забавне, а важне ствари.

-Слиједеће године свако да гласа како бисмо добили изборе у Федерацији БиХ, баш кaо што смо их добили на Косову и Метохији. Кључ, Купрес, Гламоч да узмемо. Ми ћемо омогућити аутобус тако да радимо за опстанак српског народа у БиХ, поручио је Дивјак.

Замјеник предсjедникa општине Житиште Ђорђе Жужа је изразио задовољство изложбом.

-Ово је изложба која буди емоције и сjећања на љепша времена, на завичај. Да није било Драгана Дивјака не би било ових фотографија да подсете како је то било када се окупљало. Култура, традиција, то је једини пут опстанка у родном крају, рекао је Жужа.

Потомак чувеног Лазе Срдића Драган Срдић, из бањалучког удружења Сањана „Грмеч“ налази на паноу њему добро познату фотографију: Ево ђеда.

Јовица Штитковац је са сином стигао из Приједора. Он је са своја три бика Цвитком, Медоњом и Шароњом прошао сито и решето, а на првој обновљеној кориди његов бик је побjедио.

Предсjедник Завичајног удружења „Подргмеч“ Душко Кочавка је рекао да се овог 2. децембра први пут игра без преминулог Миће Сучевића.

Чување и његовање српског културног, етничког, језичког и вјерског идентитета дијаспоре и Срба у региону разлог је што су „Православни извори 2017“ подржани из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а манифестацију је помогла и Туристичка организација Житишта, Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним избеглим и расељеним лицима АП Војводине, КПЗ Житиште, те више фирми овог малог банатског града.На крају сви су заједнички запјевали: Нема раја без роднога краја“.

-Нек се ори Славонија цијела кад пjевају момци из Грубишног поља,

Нема пјесме да запјева неко, старе мајке она је далеко.

Аој моје њиве и ливаде, на oгњишту срце ми остаде.

Драган Башовић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар