Одржано девето банијско вече у Новом Саду

Ове године, девети пут по реду одржано је „Банијско вече“, традиционално 2. децембра односно прве суботе у децембру у ресторану „Рибарац“ у Новом Саду.

На улазу у салу госте су, како обичај налаже, дочекала дјеца у народним ношњама са погачом, сољу и ракијом добродошлицом. Око 400 Банијаца окупило се овом приликом да се заједно са својим пријатељима у весељу присјете успомена прожетих нераскидивом љубављу према родном крају, да се сретну са земљацима које дуго нису видјели и тако обнове сјећања у души према Банији. Организатор вечери био је Банијац Милан Половина са породицом, јер како је рекао, није било више заинтересованих за ту врсту активности и обавезе.

„Прво Банијско вече одржано је 2009. године када је основано Удружење Банијаца потомака и пријатеља Баније – Београд и подружница у Новом Саду. Свих осам дружења послије сам организовао сам, а водиља у организацији била ми је жеља да се Банијци барем једном годишње окупе на једном мјесту“, рекао је Милан Половина.

Како је Милан објаснио рад Подружнице обновљен је 23. новембра ове године са новим Управним и Надзорним одбором, као и новоизабраним предједником Скупштине Радојичић Миланом и потпредсједником Остојић Милорадом. Предсједника Управног и Надзорног одбора Скупштина ће изабрати на сједници заказаној за 15. децембар.
Ове године културно- умјетнички програм био је кратак, да би се изашло у сусрет већем дијелу присутних, који су, како је рекао домаћин Милан, дошли да се провеселе и напуне батерије за наредну годину. Госте је поздравио домаћин а затим се скупу обратио познати банијски пјесник и писац Мићо Јелић- Грновић који је рецитовао своју пјесму „Нарицање српског пјесника за жртвеним јагњетом Крајином августа по Христу 1995. у колони изгнаних Срба Крајишких“.

За добру атмосферу, као и сваке године, био је задужен банијски музички састав „Момо и Додир“.

Оно што је додатно асоцирало на лични идентитет Банијаца и чување обичаја, културе, традиције и индивидуалности је пано на бини који је био аранжиран народним ношњама, разним реквизитима из свакодневног живота Банијаца, сликама у народним ношњама из 1888. године, сликом првог војводе српске Војводине Стеваном Шупљикцем и паноом заслужних и познатих Банијаца као и ручним радовима који су израђивали у бившој домовини.

Оно шта је организатора и домаћина вечери Милан Половина посебно усрећило је да се из године у годину мјења старосна структура гостију вечери и да има све више младих.

„Сваке године полако али сигурно све више долазе млађи нараштаји тако да је старосни просјек посјетилаца ове године око 30 година. Анкета коју су спровели млади на дружењу каже да младе интересује повезивање наших људи, очување банијског наслјеђа, обичаја и културе, помоћ Банијцима који су остали у завичају и појачан рад са надареним младим људима“, закључио је Половина и додао да су то заправо и главни циљеви Подружнице која је постојала, а сада је обновљена.

„У том смислу циљева предвиђена је информативна и публицистичка дјелатност, његовање традиција одбрамбених ратова и прикупљање фактографије и мемоарске грађе о Банији, сарадња са родном Банијом и нарочито материјално помагање породица слабијег материјалног стања на Банији који немају могућност школовања дјеце, организовање рекреативно- спортских садржаја, заштита избјегличких права. Такође циљ је да објављујемо брошуре, часописе, аудио, видео и др. записе, да подржавамо литерарно и друго стваралаштво о Банији, и наравно да организујемо завичајна прела“, навео је Половина.

За окупљање Банијаца заинтересовала се и Академија умјетности Универзитета у Новом Саду, поносно је истакао Половина.
„Карин Весна, доцент за ужу научну област Етномузикологије обрадила је окупљање Банијаца под насловом „Банијско вече“ – културно-забавно вече у Новом Саду као мјесто за креирање супкултурног идентитета у Војводини. С озиром да је слиједеће године јубилеј, 10 година наших традиционалних окупљања, најављена је брошура о протеклих 5 вечери, као што је и поводом 5. вечери Банијаца промовисана брошура о првих пет под насловом“Банија у срцу“, најавио је Половина не кријући да је на овим вечерима и тужан и радостан.

„Зашто тужан, то сви ми добро знамо, а радостан сам јер смо сви заједно, један поред другога, као некада“, завршио је Половина.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар