ЧЕТВРТО ВЕЧЕ ТРЕБИЊАЦА

Одржано четврто вече Требињаца у Београду

У организацији Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду, у ресторану хотела “Орашац”, у суботу 2. децембра 2017. године, одржано је четврто вече Требињаца. Овогодишњи скуп обиљежили су најбољи требињски студенти на Београдском Универзитету, као и наступ познате поп пјевачице Неде Украден.

Отварајући овај скуп домаћин и предсједник Удружења Жарко Ј. Ратковић рекао је да су се Херцеговци и Требињци током ове године састајали у више наврата.– Током ове године имали смо академију посвећену највећем добротвору и донатору Београдског Универзитета Луки Ћеловићу Tребињцу, као и академију и изложбу у част архимандрита Нићифора Дучића који је утиснуо дубок траг крстом, пером и мачем своје име, име Требиња и Херцеговине у историји Српског народа – рекао је Ратковић који је најавио да ће Удружење и наредне године да настави континуирано да промовише знамените личности из историје најјужнијег града Српске.

– Следеће године обиљежићемо значајне датуме из историје и Првог светског рата и херцеговачких устаника Луке Вукаловића и Мића Љубибратића. Ако заборавимо наше претке ни ми нећемо бити запамћени. Зато гледајући претке поштујемо и наше потомке – рекао је Ратковић који је у име Удружења и у своје лично име упутио искрене честитке поводом надолазећих празника Божића и Нове године.

 

БАЊАК: Требињци се сад баве животним, а не политичким темама


У име Града Требиња госте је поздравио предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, који је присутне упознао са резултатима рада нове градске управе предвођене градоначелником Луком Петровићем који због обавеза није био у прилици да се дружи са земљацима у Београду.

– У претходних годину дана радило се пуно на побољшању квалитета живота у Требињу. Од проширења капацитета водовода, реновирања градских улица, парка, школа, подстицаја за брачне парове – рекао је Бањак и подсјетио да је одржана инвестициона конференција у којој су интересовање за Требиње показали потенцијални партнери са свих меридијана.Он је истакао велику улогу Требињаца у Београду који се увијек радо враћају свом завичају и свесрдно помажу било на начин да улажу у родни крај или да дају добронамјерне савјете за општу добробит.

– Политичке теме више нису доминанте у неформалним разговорима који се обављају међу грађанима Требиња – рекао је Бањак који је предсједнику Удружења Жарку Ј. Ратковићу уручио слику са мотивима платана баштом која је деценијама уназад један од симбола Требиња.

За најбољег студента Димитрија Ћурића – 50.000 динара и лаптоп


Са великим одушевљењем поздрављена је одлука Удружења „Јован Дучић“ да се награде три најбоља студента из општине Требиње на завршним годинама академских студија у Београду.

Београдски универзитет, чији је највећи добротвор Лука Ћеловић Требињац, одувијек је био најпривлачнија високообразовна установа за младе Требињце, а његови факултети – мјеста гдје су они завидним резултатима у учењу потврђивали своју даровитост на част свима нама и свом завичају.

Секретар Удружења Миливоје Мишо Рупић, Димитрије Ћурић, Тамара Чучковић, Божидар Вујовић и Жарко Ј. Ратковић

Жири удружења који су чинили проф. др Милован Пецељ, доц. др Владимир Парежанин и секретар удружења Миливоје Мишо Рупић имала је прилику да се увјери у високо цијењен интелектуални потенцијал будућих академаца.

Прва награда лаптоп и 50.000 динара заслужено је припала студенту Стоматолошког факултета Димитрију (Слободанову) Ћурићу, чији је просјек оцјена 9,83. Друга награда 30.000 динара уручена је студенткињи Медицинског факултета Тамари (Драженовој) Чучковић, чији је просјек 9,60. Трећу награду – 20.000,00 динара заслужио је Божидар (Владимиров) Вујовић, студент Технолошко- металуршког факултета чији је просјек оцјена 9,36.

Поред новчаних награда, награђени студенти су добили и плакету Удружења и књигу омиљеног херцеговачког пјесника и филозофа Божидара М. Глоговца, који је и ове године казивао стихове своје врло поучне пјесме “Паук и мрав.”

ПРИОРИТЕТ НАМ ЈЕ ДАЉЕ УСАВРШАВАЊЕ: Димитрије Ћурић, Тамара Чучковић и Божидар Вујовић

У разговору за Слободну Херцеговину награђени студенти исказали су велику захвалност Удружењу због награде и указане пажње.

Најбољи требињски студент у Београду Димитрије Ћурић је рекао да је резултате остварио уз велика одрицања и понајвише захваљујући подршци своје породице.– Ниједна оцјена не долази сама од себе, већ изискује много учења и труда – рекао је Ћурић, који каже да је давно донио одлуку да буде стоматолог.

– Отварају се многи путеви, како они који воде према најдражем граду Требињу, тако и они који би ме задржали у Београду. Ипак, моја прва жеља је да одем у једну од германских земаља на специјализацију, а за даље ћемо видјети – рекао је Ђурић и изразио наду да ће ова награда Удружења додатно стимулисати све требињске студенте у Београду да постижу још боље резултате.

Драгослав Бањак није крио понос и задовољство због сјајних резултата бивших ученика Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу

Другопласирана Тамара Чучковић је истакла да су за њене резултате веома важну улогу имали учитељи из основне школе у Полицама, као и професори из гимназије.

– Истина је да се сваки рад исплати, а на континуитет у учењу и стицању радних навика утицали су сви моји професори – рекла је Тамара која је нагласила да је Удружење пријатно изненадило са овом наградом која ће послужити као још већи стимуланс у даљем усавршавању.

ДОГОВОР КУЋУ ГРАДИ: Жарко Ј. Ратковић и Раде С. Петровић

– На моје образовање веома је утицала основна школа у Бреговима, али понајвише Гимназија “Јован Дучић” – рекао је Божидар Вујовић који размишља о одласку у иностранство и даље усавршавање.

– Амбиција ми је да наставим са школовањем. Задао сам себи доста циљева које желим да оствари, а не искључујем могућност да се у професији доказујем у завичају, уколико за то буде услова – закључио је Вујовић који радо долази на земљачке скупове и који је претходног дана био и на вечери Билећана.

 

НЕДА УКРАДЕН: Срећна сам када сам међу Херцеговцима


Изненађење вечери био је наступ чувене поп пјевачице Неде Украден. Она се подсјетила времена када је негдје на почетку каријере, давне 1971. године, пјевала у башти хотела Леотар.

– Предивно се осјећам међу Требињцима. И сама сам потекла са камена па је природно да волим Херцеговину- рекла је Неда Украден и изразила жељу да пјева у Требињу на славу Града – Преображење Господње.

Раде С. Петровић., Анђелко Вучић, Жарко Ј. Ратковић, Драгослав Бањак, Мидораг Линта, генерал Радован Грубач, Божо М. Глоговац, Светозар Црногорац, Миливоје Рупић, Миленко Лаловић и Мирјана Ратковић

Скупу је присуствовао и чувени генерал Херцеговачког корпуса Радован Грубач који је увијек радо виђен гост међу својим земљацима. Он се осврнуо на недавно објављену монографију Херцеговачког корпуса.

– Истина је да и након више од 25 година од најдраматичнијих догађаја у Херцеговини ова тема је из неких разлога избјегавана. Умјесто да људи од пера пишу монографију, дошли смо у ситуацију да о томе пишу сами актери. Зато садржај више личи на прилоге за монографију.

Тираж од 500 примјерака исувише је мали да би задовољио потребе, па се надамо другом издању у коме би требало обугватити и простор Фоче и Рогатице – рекао је генерал Грубач уз напомену да су проблем финансијска средства.

Миленко Лаловић, Милан Бјелогрлић, Миодраг Линта и др Милован Пецељ

Међу гостима је био и народни посланик и замјеник предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

– Национална историја била би незамислива без Срба из Херцеговине. Удружење “Јован Дучић” годинама његује и чува сјећање на најбоље изданке српског рода који су родом и поријеклом из Требиња. Срби са оне стране Дрине морају да буду стална брига матице и поред економије, борбе око сузбијања бијеле куге, требало би да постану и једно од кључних државних питања – поручио је Линта.

ХЕРЦЕГОВЦИ СЕ ПОЗНАЈУ ПО ЧАЈУ ОД ВРИЈЕСКА: Милан Милановић са директором „Љ – биља“ Божом Илићем

Међу гостима је био и професор са Мегатренд Универзитета Милан Милановић који води поријекло из херцегновских Крушевица.
– До 1945. године то је био срез требињски. Поздрављам одлуку Удружења да стимулише најбоље студенте, а морам да истакнем да међу својим студентима такође имам Требињце који се истичу – рекао је професор Милановић.

 

Из Париза на вече Требињаца


Специјално за ову прилику из Париза у Београд допутовала је Драгана Бутулија.

– Отац Жарко ми је толико причао о Удружењу да сам искористила прилику да дођем баш у вријеме завичајног скупа. Одушевљена сам што је удружење наградило најбоље студенте, јер из личног искуства знам колико је такав вид признања важан младим људима – рекла је Драгана која се већ сутра враћа у „град свјетлости“.

СУСРЕТ СА ФАМИЛИЈОМ И ЗЕМЉАЦИМА: Марија и Милош Грујичић

По први пут на вечери Требињаца била је и млада Марија Грујичић.

– Поносна сам на своје херцеговачко поријекло и захвална оцу који ме је довео на завичајни скуп. Овдје су сви међу својима. Срела сам бројне пријатеље, као и чланове породице – рекла је Марија.

Међу гостима је био и отац предсједника Србије Анђелко Вучић, директор ХЕТ-а Гордан Мишељић, бањалучки новинар Ведран Шкоро, редитељ Предраг Милојевић, као и бројни представници херцеговачких завичајних удружења из Београда, Зрењанина, Панчева, Бањалуке…

У културно умјетничком програму наступила је мушка пјевачка група КУД „Ђока Павловић“и пјевачица Катарина Гојковић.

Програм обојен завичајном носталгијом водила је Снежана Лукић.

Наредни скуп Херцеговаца у Београду биће традиционални сабор Гачана који је већ заказан за 3. фебруар 2018. године. Прије тога Херцеговци у Србији ће се окупити 13. јануара 2018. године на дочеку православне Нове године у Новом Саду.

ТЕКСТ И ФОТО: ТРИФКО ЋОРОВИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар