Масовна узурпација имовине избеглих Срба у Федерацији, новим законом могла би да буде трајно одузета

Због ратних дешавања у БиХ, са простора Федерације по свету се раселило пола милиона Срба. Применом Закона о стварним правима Федерације БиХ најмање 250.000 Срба могло би да остане без земље, шуме и некретнина. Спорни члан 58 закона, кажу Срби из Федерације, омогућава да лица која незаконито десет година, у неким случајевима и 20, користе земљу у власништву Срба постану власници те имовине.

Како је могуће да неко користи вашу имовину 10 или 20 година без икаквог уговора? Могуће је – ако је био рат, као што је то случај у БиХ, и ако сте избјегли у неку другу земљу.

Због сигурности се нисте могли вратити, па је вашу земљу одлучио да користи комшија или неко коме је додијељена. Незаконито се сијече шума, користе извори воде, обрађује земља која је у власништву Срба.

„Од 2007. су запосјели овај простор. Без питања власника да ли су уопште дужни да нам надокнаде, ништа“, прича Мишо Ђурђић из села Округлица, Вареш, у Федерацији БиХ.

„Ови мјештани ту користе ово моје имање неколико година, Хамо Јусуфбеговић. Звао сам полицију из Коњица, три године је користио, уклонио је кућицу али оставио ограду и даље је користи“, каже Рајко Миљанић Брадина из Коњица.

Шта доноси нови закон
У Закону о стварнима правима Федерације БиХ наведено је да особа постаје власник туђе некретнине ако је „посјед савјестан“, што значи да је довољно да онај који незаконито користи српску имовину каже да није знао да нема право на земљу који користи.

„Сваки Бошњак који користи српску земљу ће рећи да је то његова земља и његов насљедник ће рећи да је од тате чуо да је то његова земља и тако се стиче савјесност и још нађе пар свједока који ће да кажу, јесте он је то користио 20 година и то је његова земља“, указује Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Како спречити прекњижавање имовине
Прекњижавање српске имовине у Федерацији на нове власнике Срби могу да спријече тако што ће у полицијској станици поднијети писани захтијев да се с њиховог имања уклони узурпатор.

„Моја претпоставка да сигурно 250.000 Срба има проблем са доспјелошћу и да могу остати без имовине на овај начин“, наводи Ђорђе Радовановић, предсједник одбора за заштиту права Срба у Федерацији.

Српски представници Србе позивају да се што масовније јављају Одбору и Канцеларији за стручну правну помоћ Србима у Федерацији и указују да имају своју имовину.

Процјене су да од пријератних 542.000 на подручју Федерације БиХ данас живи само 45.000 Срба.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар