Материјали о Јасеновцу биће изложени у Музеју Побједе у Москви

Опсежна изложба „Непобједиви“ говориће о концентрационим логорима и судбини њихових затвореника. Привремена изложба ће бити отворена 24. јануара. Посвећена је Међународном дану сјећања на холокауст.

“На изложби ће бити представљени лични предмети и документи заробљеника концентрационих логора, као и предмети пронађени на мјестима масовних погубљења. Тема заробљеништва и холокауста биће допуњена више од 100 постера, акварела и графичких радова, као и документарних снимака”,  саопштила је прес служба Музеја побjеде.

У збирци се налазе и радови бивших затвореника концентрационих логора,  вајара Константина Борисова и уметника Сергеја Розанова.

Грађа изложбе ће посјетиоце упознати са поријеклом нацистичке расне теорије, говорити о развијеном и промишљеном систему концентрационих логора. Изложбе ће говорити о историји стварања Аушвиц, Собибора, Јасеновца, Мајданека, Буцхенвалда и других.

Посебан штанд биће посвећен вођама устанка у њемачким логорима. На изложби ће бити приказани лични предмети, документи, дневници, мемоари јунака отпора Михаил Девјатајев, Александар Печерски, Дмитриј Карбишев, итд. Документарне фотографије помоћи ће преношењу атмосфере концентрационих логора.

Изложба је настала уз учешће „Фонда Александра Печерског“. У стварању највећег међународног пројекта учествују и музеји у Норвешкој, Словенији, као и у Босни и Херцеговини.

Материјали о највећем усташком логору смрти Јасеновцу у оквиру пројекта представио Музеј Републике Српске, чија делегација долази у Москву на свечано отварање као и потписивање споразума о сарадњи измежу две јавне установе културе Музеја Победе и Музеја Републике Српске. Сарадњу као и реализацију заједничког пројекта је инициирало Представништо Републике Српске у Руској Федерацији.

Московљани и посjетиоци града моћи ће да посjете изложбу до 4. марта 2020. године.

У Москви је 20. јануара почела „Седмица сјећања на холокауст“. Раније су ученице разговарале https://www.in4s.net/materijali-o-jasenovcu-bice-izlozeni-u-muzeju-pobjede-u-moskvi/о преживјелим затвореницима концентрационих логора.

Извор: pobedarf.ru

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар