АКТУЕЛНО:

Михољданско освећење српске куће у Борову насељу

Веће српске националне мањине града Вуковара прославило је своју крсну славу Светог Киријака Отшелника – Михољдан.

Поводом прославе крсне славе градског мањинског Већа, уз присуство чланова Већа као и бројних гостију, освећене су и просторије новоподигнуте Српске куће у Борову насељу која се налази уз сам храм Светог краља Стефана Дечанског.

– Иако нису сви послови завршени заиста је прелеп осећај након толико посла, рада, труда и енергије као и улагања и сарадње са свим нашим институцијама, видети ово здање у таквом изгледу. Ово не само да је нов него је и леп и користан простор. Ми смо због прославе славе и будућих активности хтели да на данашњи дан обавимо и освећење овог простора како би он био отворен за све грађане и удружења, одмах сада. У наредној фази чека нас и опремање самог објекта, уређење и намештање тих канцеларија које су ту предвиђене и неке мултифункционалне сале. Мислим да овај простор може служити нашим удружењима, рецитаторима, фолклорашима, тамбурашкој секцији. Све су то ствари које ће обогатити живот наших суграђана у Борову насељу које ће дати нову вредност овом простору. За нас је посебно важно што се овај простор налази уз нашу цркву и што смо фактички једно. И приликом обнове гледали смо да ти простори буду слични тако да смо и ограду направили у истом стилу као и фасаду. То је простор који ће нашој заједници служити управо заједно и са црквом – истакао је председник ВСНМ града Вуковара Дејан Дракулић.

Иницијатива да се у Борову насељу купи или сагради простор у којем ће српске организације радити рођена је још раније, а конкретне иницијативе покренуте су 2017. године.

– Кроз разговор са оцем Слободаном Блажићем дошли смо у контакт и ступили у разговор са власником ове некретнине, нашли смо заједнички језик и купљен је овај простор који ће имати свој друштвени значај – наводи Дракулић.

Чин освећења славског колача као и самих просторија новосаграђене Српске куће у Борову насељу обавило је више свештеника Епархије осечкопољске и барањске.

– Велика је радост што смо дочекали овај дан да овај објекат пре свега није пуст, да овде није ругло за цео овај град, него је пун радости за нас и нашу заједницу. Овај објекат служиће и нашој деци и одраслима, организацијама које имају потребу да раде овде, а нама свештеницима је посебно драго што је то на прагу цркве јер човек када је на прагу цркве он је на прагу вечности. Нека да Господ Бог да се овде окупљамо што чешће, оним поводима како је то и замишљено – нагласио је у својој беседи парох прве парохије боровонасељске протојереј-ставрофор Слободан Блажић.

Пројекат вредан више од милион куна

Кумови славе мањинског већа овом приликом били су чланови и руководство Просвјетиног пододбора у Вуковару.

– Ова кућа треба да буде културни садржај дела Вуковара, да се овде окупља српска омладина, да одавде одлазе задовољни и да своје време усмере према српској заједници јер су нам преко потребни и да онда и овај дан буде уписан у историју ове куће културе. Тим поводом као кумови поклањамо једну слику са мотивом артешког бунара како би овде долазили сви они који су жедни да се напију културе и да буду део српске заједнице града Вуковара – рекао је у име кумова славе председник Просвјетиног пододбора у Вуковару Миленко Живковић.

Иако објекат још увек није завршен и предстоје додатна улагања, до сада је за његову куповину и изградњу утрошено више од милион куна. Средства су обезбеђена из капиталних донација Српског народног већа за куповину објекта, та из средстава капиталних донација Заједничког већа општина.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар