Патријарх Порфирије у Вуковару; Позвао на молитве за мир

Његова светост патријарх српски Порфирије је након освештања обновљеног Саборног храма у Вуковару посвећеног Светом Николају Чудотворцу позвао на молитве за мир.

– Молимо се за мир људи са Богом, за мир у нашим срцима, породицама, друштву, нашем народу, за мир са нашим суседима, мир у целом свету и изнад свега за мир и непоколебљивост светих Божијих црква – истакао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је, обраћајући се окупљеним вјерницима, истакао да су се данас сабрали у овај обновљени храм и помолили за претке и заблагодарили свима који су довели ову цркву у велелепно стање послије њеног разарања.

Патријарх је у бесједи напоменуо да је човјек створен по слици и прилици Божијој, да није само материјално биће, већ најприје духовно, жедно вјечног смисла, створено за вјечност.

Српски патријарх је нагласио да је храм мјесто сусрета и мирења са Богом и са собом, са природом и другим људима.

– У храму тражимо храну за своје најдубље, егзистенцијалне, духовне потребе, ту из дубине душе ослушнемо реч Божију и схватимо какви треба да будемо, схватимо шта је исправно, а шта није, шта треба да поправимо, какви да будемо према себи, а какви према другачијима од нас – рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије је рекао да Свети Николај Чудотворац спаја православни исток и католички запад, да гради мостове међу људима, а да у Вуковару живе људи чије су разлике мале и да је неуопоредиво више заједничког него различитог.

Српски патријарх је додао да у Вуковару још увијек, нажалост, нису залијечене ране ратних патњи, нити су у потпуности обновљени и излијечени односи међу људима.

— Данас смо отворили срце овог храма и своја срца да би молитвом видали своје ране изазване страдањима и губицима али исто тако саосећали са ранама и страдањима суседа, да би се у молитви сећали својих жртава, али и жртвама суседа и комшија – додао је патријарх.

Патријарх је указао да поштовање и других жртава води помирењу.

Светој литургији и освештању храма у Вуковару присуствовали су, између осталих, њихова преосвештенства митрополит осјечко-пољски и барањски Херувим, будимпештански и мађарски Иларион, зворничко-тузлански Фотије, бачки Иринеј, сремски Василије, крушевачки Давид.

Осим Саборног храма, данас је освештан и Српски дом у Вуковару.

Патријарх Порфирије започео је јуче дводневну посјету Епархији осјечкопољско и барањској.

Нема коментара

Напишите коментар